Наскоро „Горичка.бг“ започна да промотира една своя кампания. Нека уточним каква е тя е защо мен ме погнуси. Както Индимедия посочи, Горичка.бг организира „Корпоративно обучение за екологична устойчивост и тим билдинг с кауза“, финансирано от престъпници като една от най-големите нефтени корпорации Shell. На сайта си обясняват: “бизнесът ще спаси света”.

Toва е типичен пример за greenwash, но какво означава това по-точно:

Природозащитното движение в България вече се е установило като значим фактор, който държавата и бизнеса трябва да неутрализират. Единият начин това да стане е чрез заклеймяване и откровени лъжи. Единствената природозащита, която е приемлива за корпоративната медия е тази, която носи пари на бизнеса. Не случайно еко-секцията във вестник Дневник се нарича “екобизнес”. Когато природозащитниците стоят зад принципите си и защитават хората и природата, тогава корпоративната медия ги представя като назадничави, против развитието, хипари или екстремисти.

Проблемът за бизнеса е в това, че повечето хора не се ловят на тази пропаганда. Това е и причината капиталистите да се опитват да представят дейността си като социално-отговорна и екологично съобразна. Тази пропаганда се нарича greenwash (зелена измама, зелена пром ивка) и тя е феномен, който се наблюдава в цял свят, а през последните години все повече и в България. Иронично е че на същата страница като теми Горичка.бг са записали “greenwash бизнес”.

Защо Shell са престъпници?

Наказанието за съпротива срещу политиката на Shell е едно- смърт. Най-известният пример е убийството на Кен Саро-Вива, активист от Нигерия, който се противи на абсурдната спрямо околната среда политика на Shell.

Shell са известни с това, че хвърлят големи средства за „зелена“ пропаганда. Това е така, защото дейността на петролната корпорация е сред най-унищожителните за природата и хората. Подобно на Дънди, Shell не се колебаят да използват убийството като метод за налагане на бизнес интересите си. Дейността на Shell в Нигерия е довела до хиляди петролни разливи в делтата на река Нигер, а корпорацията не прави нищо, за да ги прекрати. Компанията организира жестоки репресии срещу всеки дисидент. Oпожаряват се десетки села, хиляди души биват прогонвани от домовете си, а неудобните убивани. През 1995 г. престъпленията на Shell добиват световна известност. Тогава компанията, заедно с военната диктатура в Нигерия, организира убийството на лидерите на огонското (местен народ) движение, което се бори за запазването на делтата на река Нигер. След скалъпен съдебен процес лидерите на движението са осъдени на обесване. Сред убитите бе и нигерийския писател, активист и режисьор Кен Саро Вива. Световната правозащитна организация Амнести определи действията на Shell и нигерийската армия като тероризъм.

Замислете се много, когато отивате да заредите колата си. Също да помислим дали е добре да подкрепяме каузи, като тази на „Горичка.бг“, която е спонсорирана от корпорация-убиец, като Shell?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40