Въпреки всички пречки, митрополит Аталлах Ханна пристигна в България вчера. Той бе посрещнат от епископ Наум, секретар на Св. Синод и служители на Синода. Може да видите интервю за сайта на патриаршията-тук.

По време на конференцията в х-л „Хилтън“ днес, говореха председателят на ЦБИ Мохд Абуаси, който повдигна въпроса за нападките на израелското посолство към визитата и личността на Н.В.Пр. Теодосиус Аталлах Ханна в България, Киряк Цонев, посланикът на Палестина в България и представител на Комисията по дискриминацията.

Д-р Абуаси определи това за намеса във вътрешните дела на България, тъй като никоя чуждестранна институция няма право да налага мнението си в български общински съвет, както е случаят с община Пловдив.

Самият Аталлах Ханна говори дълго за проблемите на християните под окупация, символът на Йерусалим, като град на трите религии. Заяви също така, както посочи и г-н Абуаси, че никой не е против Израел и евреите, а против окупацията и престъпленията, които се извършват там. Аталлах Ханна посочи, че това са не само неприемливи действия, но и незаконни. Той отказа да коментира нападките на израелското посолство с мотива, че не трябва да се обръща внимание на това. Мохд Абуаси заяви, че не може една държава, обвинена в държавен тероризъм, да обвинява свят човек, като Аталлах Ханна в тероризъм, както направи посланикът на Израел в България. Аталлах Ханна призова българско общество да се присъедини към човешката кауза на палестинския народ, чиято църква от дълги години помага на изстрадалите от войните. Също така разкри планове на израелските власти, прецедент досега. Тел Авив ще наложи данък вода на църквите и джамиите в Йерусалим, нещо което не се е случвало никога досега. Църквите и джамиите ще трябва да изплатят всички задължения от 1967 г. насам, които дължали за вода.

Изявление направи и г-н Киряк Цонев, който представи решение на Комисията по дискриминация, с което се предоставя защита на палестинци, потърсили помощ. Посланикът на Палестина пък заяви, че подкрепя инициативата на община Пловдив за „Пловдив-град на мира“, където да се проведат преговори между палестинци и израелци. Израелското посолство отново реагира по случай тази инициатива, като поради натиск от посолството бе отменена пресконференция в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40