Основателят на WikiLeaks – обвинен в изнасилване, после внезапно – оневинен

Основателят на WikiLeaks, сайта, който публикува хиляди документи и видеоматериали за безобразията на американската армия в Ирак, е бил обвинен в изнасилване. По данни от жълтата преса две „млади дами“ са се оплакали в полицията в Стокхолм на 20 август.
Джулиан Асанж, които преди седмица заяви, че ще публикува в сайта си още 15 000 документа за действията на умиротворителите в Афганистан е родом от Австралия. В момента е в неизвестност и е обявен за издирване от шведските власти.
В последните седмици сътрудниците на WikiLeaks бяха подложени на огромен натиск от американските власти, за да не публикуват така нареченото „Афганистанско досие“.
Както и в случая с Иракските документи и видеоматериали, отново „вътрешни хора“, този път от Пентагона, са помагали на WikiLeaks и Асанж. Вече е арестуван войникът от иракския контингент на САЩ Брадли Манинг, който е в затвора на американска военна база в Кувейт.
В края на юли Джулиан Асанж публикува първата партида от 90 хил. компрометиращи документа за войната в Афганистан.
Два дни по-късно обвиненията срещу Асанж са снети, съобщава гл. прокурор на Швеция Ева Финьо. Основателят на WikiLeaks вчера публикува в ежедневника Dagens Nyheter въпрос – „Защо тези обвинения се появяват точно в този момент?“.
В социалните мрежи се надигна вълна от негодувание срещу дествията на властите. Пред AFP Кристин Храфнсон заяви: „Асанж не знаеше нищо за обвиненията, докато не ги прочете в таблоида „Експрес“. Има мощни организации, които искат да навредят на WikiLeaks.“
През 2007 г. Джулиан Асанж премества сървърите на WikiLeaks от САЩ в Швеция, тъй като вярва, че там законите за опазване източниците на журналистическа информация са най-действени.
В заключение:
Ще бъде изключително интересно да научим нещо повече за двете дами, които обвиниха Асанж в изнасилване и под чие давление са го направили. В края на отминалата седмица тези девойки поставиха шведската прокуратура и демокрация в особено положение.
То е блестящо описано и у нас в стихотворението на Христо Радевски „Към Партията“:
Мен хулите не ме смущават,
врагът с които те покри —
аз знам, аз вярвам, че си права,
когато съгрешиш дори!

***
Още по темата: в оригинала ТУК
Обвиненията отпадат – ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *