Осъждане по бързата процедура,  отнемане на лиценза и дори затвор до три години очакват шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване, които продължават стачката срещу либерализацията на транспортния пазар и не се явят на работните си места. Новите мерки вече са в сила след бързото гласуване на новия закон, който цели да принуди непримиримите шофьори да се върнат по работните си места, за да изпълнят задълженията си към компаниите възложители.

През лятото на тази година правителството се принуди да въведе гражданска мобилизация за стачкуващите шофьори, за да ги накара да се върнат по работните си места. Министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас обеща, че последиците от гражданската мобилизация ще бъдат оттеглени (затвор при неподчинение), ако шофьорите доброволно се върнат на работа. Проблемът с превозвачите обаче се върна като бумеранг месец по-късно, когато се гласува окончателното законът за освобождаване на ограниченията в транспортните услуги. Почти три седмици шофьорите отказват да приемат новите промени, като блокират поетапно пътни артерии в страната, не позволяват частни камиони да извършват транспортни курсове и създават сериозни затруднения в предвиждането на стоки и услуги в периферията на страната и износа.

Веднага след приемането на новия закон полицията започна проверки по блокадите на шофьорите. 35-годишен мъж, шофьор на товарен автомобил е бил арестуван, заедно с двама негови колеги (57-годишна възраст, 41-годишна възраст). Шофьорите са блокирали магистралата Патрон-Пиргос в района на Куреци като не са позволявали преминаването на  цистерни и товарни коли, а са пускали само частни леки автомобили и камиони с лекарства. По информация на вестник Катемерини часове по-късно задържаните са били пуснати на свобода, но срещу тях е образувано разследване. На същата магистрала в сряда вечерта на нивото на Като Ахая излязоха на протест и земеделците от района срещу стачката на шофьорите, поради която продуктите от тяхното производство застояват и изгниват по складовете.

Превозването на стоки в последните две седмици се извършва с частни наеми коли, които в повечето случаи са съпроводени и от полицейски конвой, за да могат да стигнат до крайния потребител. По информация представена от полицията за последните дни властите на реда са придружили 1538 трансфера, за да подсигурят сигурността на наемните шофьори, превозното средство и стоката в него. Независимо от това, снабдяването на пазара е затруднено. По информация на националната агенция по износа 200 търговски представителства и износни компании са замразили дейност, а над 40 производствени дружества най-вече в хранително-вкусовата промишленост не могат да изпълнят задълженията си по договори с чуждестранни партньори, които в този период очакват доставки от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40