Тероризмът на клишетата и битката с призраци

(защо все ромите са ни виновни за нашите проблеми)

Един зловещ клип броди из нета. Аз го гледах в You tube и ми стана лошо.
Цялата му драматургия е натоварена в най-добрите традиции на нацизма.

Гори огън. Постепенно от мрака излиза фигурата на девойка с черни дрехи и хубави крака. На ръката си има превръзка с българския трикольор (само за протокола – точно тази девойка е нещо като експертка към НС на БСП по евроинтеграция, което прави присъствието й на нациподобното сборище доста трудно обяснимо или поне поставя твърде много въпроси). От мрака изпълзяват и други като нея – мъже и жени. Гледат мрачно и се нареждат като шпицкоманда пред огъня. Някои от тях са скръстили ръце и гледат злобно все едно виждат края на света.
На фона на драматична музика се появяват надписите: „Докога ще търпим? Докога ще мълчим“.

Това е реклама за подготвян национален протест (за който се твърди, че е за „българската чест и достойноство“) на 25 септември. Протестът носи уникалният надслов: „Не на циганския терор и инвазия“.
Както всяка фашистка проява и тази е пълна с лъжи и заради това целта ми ще е да разобличим всички расистки клишета с които е изпълнен този клип. Защо обаче нещо такова свободно се върти из мрежата, за да заразява с нечистите си цели повече хора?
Кракът ми никога не би стъпил в радиус от 5 километра на митинг, който носи точно такъв надслов. Да обвиняваш цял етнос в терор е морално престъпление. Това е новият опит на фашизма в България да възкръсне и да получи трайна легитимация.

Заради това ми е криво, че девойка от БСП се е хванала на нацисткото сборище, ама за това малко по-късно.

Ще се опитам да формулирам една теза и се надявам, че има кой да я чуе и разбере.

България няма ромски проблем.

Когато говорим за циганите трябва ясно да разберем, че проблематиката не е етническа, а социална. Говорим за бедност в дикенсови размери, а всяка бедност, разбира се, носи и своите пороци. Да обвиняваш циганите в това, че цялата престъпност в страната произтича от тях е нелепо, невярно и е фашизъм. Не се заблуждавайте, че не е.
Убеден съм и в друго. 85 процента от престъпленията в България се извършват от българи. Защо никой никога не прави протест срещу българската престъпност, терор и инвазия? Не циганите окрадоха цялата държава, направиха сделки с дълга, държат заплатите ниски и топят фискалния резерв. Не си спомням за известна мутра циганин, организираната престъпност е основно от българи. Тогава откъде изведнъж ни натресоха идеята, че сме подложени на цигански терор?

Писна ми да срещам заглавия от типа: „Циганин нападна полицай”, защото никога не съм видял заглавие: „Българин посегна на ченге”. Омръзна ми да слушам закани срещу циганите по автобусите и се изморих да обяснявам, че омразата не само е път без изход, тя е път без изход, защото над него е пусната атомна бомба.

С ромите в България проблеми има, но организирането на расистки и неонацистки протести срещу тях изобщо не е начинът за решаването им. Ромската проблематика, пак ще повторя, е социална и паленето на огньове и речи с плюнки, че циганите са боклуци не само няма да решат въпроса, напротив – ще го тласнат към радикално влошаване.

Не знам защо организаторите на такава прояви, си мислят, че ответната страна няма уши, за да чуе и разбере хвърленият език на омразата. И кога езикът на омразата ще стане подсъден? Защото той може да нанася единствено рани, а не да лекува. Само, че расистите и нацистите не искат лечение, а искат кръв. Това е тайната мисия и цел на мероприятието.

В клипа се появява една многозначителна фраза –„българската чест и достойнство“.

Терорът на клишетата е по-силен дори от истинския терор. Защото клишето е извинението да не мислиш. Всеки расизъм се крепи на клишетата, защото, ако тях ги нямаше и фашизмът щеше да е невъзможен.

Какво означава българска чест? Българско достойнство? Омразата към циганите ли ражда българската чест? Трябва ли да разбирам, че не съм достоен, защото не съм в състояние да мразя цял един етнос? Какво – това, че не харесвам фашистите веднага ли ме прави непригоден и недостоен българин?
И като сме на тази вълна има още две думи в нашия език, които ме изкарват от нерви – „българщина“ и „обезбългаряване“.
Трябва да се научим да мразим думите за които никой не е сигурен какво означават. Никога досега не съм чул смислено обяснение за това какво означава българщина? Защото обикновено ми се описват качества, които не са само патент на нашия народ, а на доста народи по света. Тоест можем да говорим, че има французщина или пък англичанщина, с тази разлика, че тези народи нямат точно такива думи. Когато някой тръгне да ми обяснява светът наоколо с думи като българщина веднага ставам подозрителен. Съветвам ви и вие да бъдете.

Другият любим мит на средностатистическия фашист и борец срещу ромския тероризъм и турския произвол е идеята за обезбългаряването. Това вече е експлозия на език на омразата, защото чертае непостижими за нормалния ум разделения в обществото. Един въпрос – турците у нас не са ли български граждани? За какво обезбългаряване говорим? Кой и кога е формулирал, че нашите сънародници с турски произход са нещо по-различно от българите? Дори по-опасни от българите? Кой и кога е формулирал идеята, че ромите не са български граждани, за да говорим за обезбългаряване? „Обезбългаряване” е поредният начин по който се опитват да вкарат разделителни линии в нацията ни, точно там, където ги няма. Аз не искам народът ми да бъде делен от шепа вманиачени расисти, които не знаят как да си обяснят света по друг начин освен чрез омразата, насилието и политическата истерия.

Ромите са най-голямата жертва на прехода. Те бяха и най-голямата жертва на тоталитарната власт. Винаги ми е харесвала една фраза на Румен Воденичаров от първите години на прехода (сега не знам дали би я повторил), че ромите са „наши братя-страдалци„. Кризата първо се стовари върху ромите, лиши ги от шансове, доведе ги до средновековна бедност, заради липсата на загриженост гетата станаха огромни, а днес ние им приписваме и вината за терор и инвазия. За пореден път изкарваме жертвите виновници. Това напоследък се превръща в типичен български синдром.

Ще си позволя дори една теория на конспирацията. Според мен ромският проблем умишлено не се решава и забатачва, за да може обществото да си намира лесният виновник за страданията. Не, не са виновни овластените българи, които раздадоха предприятията на безценица, фалираха банките, унищожиха земеделието и посегнаха на природата, за страданията ни на всички са виновни бедните роми в гетата с техните схлупени къщи и много деца. Подмяната е очевидна, радикална и е умишлена.

Ромите са част от български народ и имат права като всички нас. Само че какво отношение получават те – гета, безработица, мизерия, скинарчета, „Атака“ и още цяла плеяда фашаги. Ромите са страдалци, но за разлика от нас страданието ги е направило единни. Затова много расисти нямат шанс и слава богу.

Чудно ми е дали организаторите на протеста са наясно какво точно искат. Какво означава да си срещу ромския терор и инвазия? Как предлагаш да бъде решен този въпрос? Да построим концлагери? Да депортираме масово ромите, за да ребългаризираме прекрасното си отечество? Да ги продадем на черния пазар за органи? С полицейско насилие?

Убеден съм, че в главата на всички, които отидат на такъв протест ще се въртят само такива мисли. Не ги слушайте какво приказват – те ще си мислят за това. Ако не мислеха така нямаше да формулират исканията си по толкова гневен начин. И именно тук попадат в собствения си капан.

Защото бързи решения в сферата на бедността няма. Там всичко трябва да се мисли, стъпка по стъпка, да се пробва, нещата стават постепенно. Не са измислени радикални мерки. Нещата не се случват от днес за утре. И никога няма да се случат, ако не признаем едно нещо – че ромите са хора като нас, наши съграждани, равни на нас, достойни като нас, с грешки като нас, възвисени като нас, с мечти като нас.

Нещата са толкова просто като се освободим от терора на клишетата и „очевидните” истини. И все пак ситуацията е ужасна.

Ужасът идва оттам, че като прогледнем през мъглата от клишета, ще видим, че тази битка е само срещу призраците, които съществуват в нечии глави. Ама тези призраци не умират и не умират…

И най-накрая – няколко думи за експертката на БСП, която се появява в клипа. Няма да й казваме името засега. Разбрах, че неин близък приятел е бил убит от роми. Питам – това извинение ли е да отидеш при фашистите и братски да се прегърнеш с тях. Защо на всяко друго убийство не се вдига митинг? Защо, когато българин убие българин не пишем за „българския терор”? Защо, когато препили фашизирани футболни хулигани се нахвърлят върху роми има хора, които тържествуват?

Няма кауза на този свят, която да оправдава заставането пред огън и фашистки поглед в очите. Може би това девойче трябва да се попита – а социалистка ли съм аз наистина? Тъжна работа.

Нека да го кажем просто. България е свръхзаситена от омраза. Няма нужда от пореден камък в блатото и възкресяване на нечистите сили. Ромите не са враг. Те са част от нас.

И се нуждаят единствено от добро отношение и държавна политика. Нищо повече. Толкова малко…

Или пък толкова много…

Ама си струва.

Бел.ред. Колкото и да не му се иска на Сашо, според нас „експертката“ на БСП си е баш на място…

Адрес на статията
Етикети: , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

15 коментара

 1. Pingback: Аз Клавдий

 2. Pingback: Кихано

  • Pingback: Аз Клавдий

   • Pingback: Кихано

    • Pingback: Аз Клавдий

     • Pingback: Аз Клавдий

     • Pingback: Кихано

     • Pingback: Аз Клавдий

 3. Pingback: Бай Благой

 4. Pingback: Бай Благой

 5. Pingback: Кихано

 6. Pingback: Бай Благой

 7. Pingback: Андрешко

 8. Pingback: Jeenthough

 9. Pingback: Някой си

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40