(защо все ромите са ни виновни за нашите проблеми)

Един зловещ клип броди из нета. Аз го гледах в You tube и ми стана лошо.
Цялата му драматургия е натоварена в най-добрите традиции на нацизма.

Гори огън. Постепенно от мрака излиза фигурата на девойка с черни дрехи и хубави крака. На ръката си има превръзка с българския трикольор (само за протокола – точно тази девойка е нещо като експертка към НС на БСП по евроинтеграция, което прави присъствието й на нациподобното сборище доста трудно обяснимо или поне поставя твърде много въпроси). От мрака изпълзяват и други като нея – мъже и жени. Гледат мрачно и се нареждат като шпицкоманда пред огъня. Някои от тях са скръстили ръце и гледат злобно все едно виждат края на света.
На фона на драматична музика се появяват надписите: „Докога ще търпим? Докога ще мълчим“.

Това е реклама за подготвян национален протест (за който се твърди, че е за „българската чест и достойноство“) на 25 септември. Протестът носи уникалният надслов: „Не на циганския терор и инвазия“.
Както всяка фашистка проява и тази е пълна с лъжи и заради това целта ми ще е да разобличим всички расистки клишета с които е изпълнен този клип. Защо обаче нещо такова свободно се върти из мрежата, за да заразява с нечистите си цели повече хора?
Кракът ми никога не би стъпил в радиус от 5 километра на митинг, който носи точно такъв надслов. Да обвиняваш цял етнос в терор е морално престъпление. Това е новият опит на фашизма в България да възкръсне и да получи трайна легитимация.

Заради това ми е криво, че девойка от БСП се е хванала на нацисткото сборище, ама за това малко по-късно.

Ще се опитам да формулирам една теза и се надявам, че има кой да я чуе и разбере.

България няма ромски проблем.

Когато говорим за циганите трябва ясно да разберем, че проблематиката не е етническа, а социална. Говорим за бедност в дикенсови размери, а всяка бедност, разбира се, носи и своите пороци. Да обвиняваш циганите в това, че цялата престъпност в страната произтича от тях е нелепо, невярно и е фашизъм. Не се заблуждавайте, че не е.
Убеден съм и в друго. 85 процента от престъпленията в България се извършват от българи. Защо никой никога не прави протест срещу българската престъпност, терор и инвазия? Не циганите окрадоха цялата държава, направиха сделки с дълга, държат заплатите ниски и топят фискалния резерв. Не си спомням за известна мутра циганин, организираната престъпност е основно от българи. Тогава откъде изведнъж ни натресоха идеята, че сме подложени на цигански терор?

Писна ми да срещам заглавия от типа: „Циганин нападна полицай”, защото никога не съм видял заглавие: „Българин посегна на ченге”. Омръзна ми да слушам закани срещу циганите по автобусите и се изморих да обяснявам, че омразата не само е път без изход, тя е път без изход, защото над него е пусната атомна бомба.

С ромите в България проблеми има, но организирането на расистки и неонацистки протести срещу тях изобщо не е начинът за решаването им. Ромската проблематика, пак ще повторя, е социална и паленето на огньове и речи с плюнки, че циганите са боклуци не само няма да решат въпроса, напротив – ще го тласнат към радикално влошаване.

Не знам защо организаторите на такава прояви, си мислят, че ответната страна няма уши, за да чуе и разбере хвърленият език на омразата. И кога езикът на омразата ще стане подсъден? Защото той може да нанася единствено рани, а не да лекува. Само, че расистите и нацистите не искат лечение, а искат кръв. Това е тайната мисия и цел на мероприятието.

В клипа се появява една многозначителна фраза –„българската чест и достойнство“.

Терорът на клишетата е по-силен дори от истинския терор. Защото клишето е извинението да не мислиш. Всеки расизъм се крепи на клишетата, защото, ако тях ги нямаше и фашизмът щеше да е невъзможен.

Какво означава българска чест? Българско достойнство? Омразата към циганите ли ражда българската чест? Трябва ли да разбирам, че не съм достоен, защото не съм в състояние да мразя цял един етнос? Какво – това, че не харесвам фашистите веднага ли ме прави непригоден и недостоен българин?
И като сме на тази вълна има още две думи в нашия език, които ме изкарват от нерви – „българщина“ и „обезбългаряване“.
Трябва да се научим да мразим думите за които никой не е сигурен какво означават. Никога досега не съм чул смислено обяснение за това какво означава българщина? Защото обикновено ми се описват качества, които не са само патент на нашия народ, а на доста народи по света. Тоест можем да говорим, че има французщина или пък англичанщина, с тази разлика, че тези народи нямат точно такива думи. Когато някой тръгне да ми обяснява светът наоколо с думи като българщина веднага ставам подозрителен. Съветвам ви и вие да бъдете.

Другият любим мит на средностатистическия фашист и борец срещу ромския тероризъм и турския произвол е идеята за обезбългаряването. Това вече е експлозия на език на омразата, защото чертае непостижими за нормалния ум разделения в обществото. Един въпрос – турците у нас не са ли български граждани? За какво обезбългаряване говорим? Кой и кога е формулирал, че нашите сънародници с турски произход са нещо по-различно от българите? Дори по-опасни от българите? Кой и кога е формулирал идеята, че ромите не са български граждани, за да говорим за обезбългаряване? „Обезбългаряване” е поредният начин по който се опитват да вкарат разделителни линии в нацията ни, точно там, където ги няма. Аз не искам народът ми да бъде делен от шепа вманиачени расисти, които не знаят как да си обяснят света по друг начин освен чрез омразата, насилието и политическата истерия.

Ромите са най-голямата жертва на прехода. Те бяха и най-голямата жертва на тоталитарната власт. Винаги ми е харесвала една фраза на Румен Воденичаров от първите години на прехода (сега не знам дали би я повторил), че ромите са „наши братя-страдалци„. Кризата първо се стовари върху ромите, лиши ги от шансове, доведе ги до средновековна бедност, заради липсата на загриженост гетата станаха огромни, а днес ние им приписваме и вината за терор и инвазия. За пореден път изкарваме жертвите виновници. Това напоследък се превръща в типичен български синдром.

Ще си позволя дори една теория на конспирацията. Според мен ромският проблем умишлено не се решава и забатачва, за да може обществото да си намира лесният виновник за страданията. Не, не са виновни овластените българи, които раздадоха предприятията на безценица, фалираха банките, унищожиха земеделието и посегнаха на природата, за страданията ни на всички са виновни бедните роми в гетата с техните схлупени къщи и много деца. Подмяната е очевидна, радикална и е умишлена.

Ромите са част от български народ и имат права като всички нас. Само че какво отношение получават те – гета, безработица, мизерия, скинарчета, „Атака“ и още цяла плеяда фашаги. Ромите са страдалци, но за разлика от нас страданието ги е направило единни. Затова много расисти нямат шанс и слава богу.

Чудно ми е дали организаторите на протеста са наясно какво точно искат. Какво означава да си срещу ромския терор и инвазия? Как предлагаш да бъде решен този въпрос? Да построим концлагери? Да депортираме масово ромите, за да ребългаризираме прекрасното си отечество? Да ги продадем на черния пазар за органи? С полицейско насилие?

Убеден съм, че в главата на всички, които отидат на такъв протест ще се въртят само такива мисли. Не ги слушайте какво приказват – те ще си мислят за това. Ако не мислеха така нямаше да формулират исканията си по толкова гневен начин. И именно тук попадат в собствения си капан.

Защото бързи решения в сферата на бедността няма. Там всичко трябва да се мисли, стъпка по стъпка, да се пробва, нещата стават постепенно. Не са измислени радикални мерки. Нещата не се случват от днес за утре. И никога няма да се случат, ако не признаем едно нещо – че ромите са хора като нас, наши съграждани, равни на нас, достойни като нас, с грешки като нас, възвисени като нас, с мечти като нас.

Нещата са толкова просто като се освободим от терора на клишетата и „очевидните” истини. И все пак ситуацията е ужасна.

Ужасът идва оттам, че като прогледнем през мъглата от клишета, ще видим, че тази битка е само срещу призраците, които съществуват в нечии глави. Ама тези призраци не умират и не умират…

И най-накрая – няколко думи за експертката на БСП, която се появява в клипа. Няма да й казваме името засега. Разбрах, че неин близък приятел е бил убит от роми. Питам – това извинение ли е да отидеш при фашистите и братски да се прегърнеш с тях. Защо на всяко друго убийство не се вдига митинг? Защо, когато българин убие българин не пишем за „българския терор”? Защо, когато препили фашизирани футболни хулигани се нахвърлят върху роми има хора, които тържествуват?

Няма кауза на този свят, която да оправдава заставането пред огън и фашистки поглед в очите. Може би това девойче трябва да се попита – а социалистка ли съм аз наистина? Тъжна работа.

Нека да го кажем просто. България е свръхзаситена от омраза. Няма нужда от пореден камък в блатото и възкресяване на нечистите сили. Ромите не са враг. Те са част от нас.

И се нуждаят единствено от добро отношение и държавна политика. Нищо повече. Толкова малко…

Или пък толкова много…

Ама си струва.

Бел.ред. Колкото и да не му се иска на Сашо, според нас „експертката“ на БСП си е баш на място…

15 thoughts on “Тероризмът на клишетата и битката с призраци”
 1. Съвсем на място:).
  Напълно съм съгласен с изводите от статията, но личното ми мнение е, че трябва да се коригират някои термини – Първо : навсякъде думата фашизъм е по-правилно да се замени с думата расизъм( фашистка партия в Европа е съществувала само в Италия и отчасти в Испания – фашия означава народняшка партия и не са дошли на власт с расистки лозунги и символи, а са допринесли за икономическият разцвет на държавите си). Второ : „български турци“ – това май също е клише( има българи изповядващи ислям – българомохамедани и силно турцизирани българи).
  Абсолютно съм съгласен с бележката на редакцията – социалистите по своята същност са си такива – внасят дезинформация с цел отклоняване на вниманието от истинските проблеми и обезличаването на държавата. Винаги са създавали класово и/или расово разделение.
  Още веднъж адмирации за статията.

 2. Още една много добра статия. Само бих обобщил и уточнил някои неща. Агресивни националистки, расистки и всякъкъв тип сегрегационни движения възникват почти навсякъде където има неудоволетвореност. Не бих казал материална мизерия, а неудоволетвореност. Такива движения има и в Русия, и Чехия в Словакия, по някое време ги е имало (може и още да ги има) в Индонезия, Камбоджа, САЩ и разбира се фашистка Германия. Макар и в по-друга форма сепаратизма на баските в Испания, на ирландците във Великобритания и противостоянето на фламандци и валонци в Белгия също са форма на обвиняване и желание за отделяне и очистване от различния, макар и да не се прокламира изтребване. Така че нека не си вземаме допълнителен грях да казваме, че видите ли този вид поведение е нещо свързан с българите „българщината“ или националното достойнство. Това е обща човешка реакция която въсниква при дадени условия.
  Да, проблемът е свързан с достойнство – с потъпканото достойнство на всички нас и в частност на агресивните националисти, расисти и прочее, на които нещо е дошло в повече. Но другата част на проблема е политическото и социално невежество, което кара хората да обвиняват малцинствата, комунистите, илюминатите, марсианците и прочее виновници. Това само показва, че хората не се ориентират в социалната и политическа обстановка. Защо обаче не се ориентират? Тук засягаме и въпроса с БСП. След разпада на соц блока, т.е. след като комунистическите партии измениха на идеологията си, света попадна в безалтернативност. Даже един беше написал някаква книга за „Края на историята“, пък после се отрече от нея. На Запад се скъсъха да тръбят не само че соц блока се провали, а че Марксизма не е верен, че няма експлоатация и че капиталиста (инвеститора) е едва ли не висш бог, на комуто трябва да се кланяме во все с правителството. Същевременно, капитализма прави своето – създава бедност и престъпност. Изход няма. Политическата и социалната грамотност бяха изхвърлени от училищата и университетите и заменени с манипулацията на частните медии. Западната пропаганда зацапа солидно изхода с кал. Цялата тази изкуствено насаждана безалтернативност води до това, агресията да избива между между хората.
  Другата причина е и факта, че дори да осъзнаваш истинските причини и истинския виновник за случващото се, да тръгнеш срещу него е малко страшничко защото е силен. Затова по-лесно е да се малтретират слабите. Психологически, елемент на подражание на силнинте на деня не е изключен.
  В тази картина се вписва и опортюнистичната партия БСП, която не е нито комунистическа нито социалистическа, а е един неопределен и осакатен мутант, който няма собствена вяра и идеология и само паразитира върху остатъците от привържениците на БКП. Но политически невежия българин няма възможността да види, че в БСП няма и не може да има комунисти. БСП отдавна е пълна с капиталисти, на които служи като врата към властта. БСП не е и социалистическа партия. Една социалистическа партия не може да въвежда крайни неолиберални мерки като плосъкият данък. БСП е част от безалтернативността.
  Това са според мен причините за броженията срещу циганите и те не са наши български причини, а са глобални причини породени от глобалния капитализъм.

  И понеже се обръща вниманиена бележката на редакцията (коя редакция?) ще засегна и нея. Бележката всъщност е необосновано и тенденциозно подмятане. В статията се казва, че момичето има силен личен мотив да е настроена срещу циганите. При горната характеристика, която дадох на БСП, смятате ли че БСП е способна да даде на това момиче идеология, мотивация и цел, която да надделее над личния мотив. Аз не смятам така.
  Коментарът на Аз Клавдий по повод на бележката е абсолютно неверен и обвинява социалистите по същия немотивиран начин, по който коментираните „фашисти“ обвиняват циганите. Политическата и социална дезориентираност е същата. По какъв начин социалистите внасят дезинформация аз не мога да разбера? Съвсем откровенно мога да кажа, че един спортен канал или сапунките по телевизиите много повече отклоняват вниманието от истинските проблеми, включая личните. но това е отделна тема. Да, социалистите, или по-точно комунистите обърнаха внимание на съществуващото класово разделение. Не са го създали те. Тъкмо обратното, бориха се да го премахнат. Расово разделение пък никога не са прокламирали. Нито сега, нито преди. Пак е точно обратното! Плащаме солен данък на западната пропаганда!

  1. Чудех се дали си заслужава да коментирам. Тъй като уважавам диалогът като форма на общуване, все пак ще Ви отговоря : Аз не твърдя, че комунистите са създателите на класовото разделение. Такова е съществувало винаги, но при комуниза разделението е по хоризонтала(аналогично единствено още при робовладелският строй), докато при капитализма и социалните държави той е по вертикала – демек от всеки слой на обществото може да излезе и гений и тъпак, докато при комунизма това не се допуска( чедата на партията са само гениални). Социализмът и/или комунизмът винаги от момента на своето идване на власт са създавали рязко разграничено класово разделение и това не е плод на капиталистическа пропаганда, а са голите факти. Не съм сигурен дали се придържат към постулатите на Маркс и Енгелс, но съм сигурен че стриктно са се придържали към формулировката за държавата на Платон( господари-КПСС или съответната ком.партия, стража – ЧК, КГБ, НКВД и т.н и роби – народът). Това ако не е класово разделение, здраве му кажи. Понеже допускам, че ще извадите довода, че и в кап.държари редът е аналогичен да сравним господарите в Швеция(например) и тези в Северна Корея, или може би господарите в Англия с тези от Куба.
   За расовото разделение – в Русия всички народи бяха равни, но руснаците бяха първи сред равните.
   П.С – И аз имам личен мотив да мразя турците – много силно, но не го правя, а неодобрявам турската политика.
   Смятам, че бях изчерпателен и ясен.

   1. Аз Клавдий,
    Това за вертикала и хоризонтала е прекалено объркано за да дам смислен коментар. Във всеки случай, това че при капитализма „от всеки слой можел да излезе гений“ е идеалистична илюзия, която не се потвърждава от практиката. Това че при „комунизма“ „чедата на партията са само гениални“ също е някаква измислица, която показва пълно неразбиране на социализма. А и забележи, БКП в България около 1989та година има един милион членове! Влизането в партия става елементарно, но натрупването на състояние за платено (да речем в САЩ) образование вече е сериозна спънка. Така че не разбирам как си стигнал до изводите които пишеш и не виждам факти с които да ги доказваш. Не виждам какво класово разделение са създали социалистите с идването си на власт. Тъкмо обратното, заличиха класовото разделение от капитализма. Не веднага разбира се – с времето. В соц страните почти нямаше класово разделение. Фамилното връзкарство е нещо друго и се прилага дори когато ства дума за „роднина от село“, т.е. човек от друга „класа“. Що се отнася до държавата на Платон – едва ли някога ще има обшество без управление и служби за поддържане на реда, макар и анархистите да мечтаят за такова. Това не е класово разделение. Да се твърди, че народът при соца са били роби е доста пресилено. Живеехме си много добре за роби. Що се отнася до Швеция, Сев Корея, Куба и Англия – накаква база да е сравнението? Кой колко пари има или кого как командва? Трима души класа не правят. Освен това, признака за класово разделение в Марксизма е съвсем ясен – притежанието на частна собственост върху средства за производство. Твоя критерий за класова принадлежност не ми е ясен.
    Последното за Русия пак не е вярно. Сталин е грузинец управлява СССР 24 години. Брежнев е украинец управлява СССР 18 години. Общо 42 години от 70 СССР е управляван от хора от републиките. Републиките, особено азиатските, печелят най-много от индустриализацията на СССР. И как през времето на Втората световна война, да речем 1942 година, никоя република не реши да се отцепи от „омразния“ СССР в един толкова подходящ момент, а вместо това отиват на фронта редом с руснаците. Въобще не мога да разбера защо държите соца и руснаците да са очернени максимално? Не че не са допускали грешки, ама хайде да имаме малко повече реализъм!

    1. Единственото което ще кажа е да изгледате тези три филма :
     1. Россия, которую мы потеряли (1992)
     2. Кто заплатил Ленину (2004)
     3. Лев Троцкий – Тайна мировой революции (2007)
     Филмите са руски и на руски!

     1. Цитат – „И как през времето на Втората световна война, да речем 1942 година, никоя република не реши да се отцепи от „омразния“ СССР в един толкова подходящ момент, а вместо това отиват на фронта редом с руснаците.“
      Не редом, а пред руснаците – да сте чували нещо за заградителните отряди на СМЕРШ?!?!? или и те са плод на капиталистическата пропаганда.
      Израз на самите войници(при интерес към горните филми и за този израз ще дам име на филм) – Отпред е вероятната смърт, отзад – сигурната!!!

     2. Това че филмите са руски, не значи че са верни. Много руснаци направиха пари със „сензации“ които се вписватт в графата „художествена документалистика“. „Кто заплатил Ленину“ мога да предположа за какво е, както и веднага да кажа, че най вероятно е гарнирано с художествена измислица. Човек трябва доста да внимава с това. А и ако така ставаше революция то СССР щеше да генерира поне един „Ленин“, когото да прати с куфарче в САЩ.
      В другия си пост изкарваш руснаците някакви свръхчовеци, а останалите националности някакви глупаци. Можеш ли да обясниш, как след като руснаци и други националности са в такъв конфликт на източния фронт не са в конфликт в самите републики? Или руснаците едновременно са се били и на изток и са поддържали със съла мира в републиките? Значи само от север не са имали фронт и пак са победили? Така ли? Хайде да мислим повече. И пак питам. Защо ти трябва да вярваш, че руснаците са извършили неща, които са невероярни според елементарна логика?

     3. В повечето форуми на това му се казва спамене. Темата беше една – докъде я докарахме заради вниманието което Вие отделихте на една забележка. След като толкова Ви се коментира на тази тема, наистина ще бъде хубаво и във Ваша полза първо да прочетете много книги и да изгледате достатъчно филми – било западни, било руски, защото от доводите, които използвате не си личи да сте достатъчно запознат. В общи линии се държите като шопа който застанал пред жирафа и казал – те такова животно нема.
      Лековатото Ви отношение към предлагани филми, хипотетичните Ви предположения било за тях, било за период който цитирахте – „как през времето на Втората световна война, да речем 1942 година“ – изглежда несериозно. Повярвайте ми, ще останете изненадан от автора на един от филмите.
      И накрая – благодарност към модераторите затова че, все още не сме изтрити.

 3. Кихано, аз съм качил и оформил статията, имам модераторски права в този сайт, следователно съм редактор. Това и означава съкращението бел.ред. : бележка на редактора, а не на „редакцията“.

 4. Бай Благой,
  ок, приемам че неправилно съм посочил „редакция“ вместо „редактор“. Иначе, не виждам как ще обосновеш забележката си без да привлечеш неверни или преекспонирани факти. Или познаваш момичето лично?

 5. Тенденцията, Кихано, за тенденцията става дума. Ще говорим по този въпрос лично.
  Иначе не познавам момичето и не в него е проблема.
  Колкото до личния мотив, дори и аз лично или мои близки да са пострадали по някакакъв начин от т.нар. роми, никога не бих застанал до тия от клипа.

 6. Авторът да ме извинява, но посоченият клип не ми се стори никак зловещ, ами дори ме напуши смях… Патриотично начало и някакви юнаци с мускули и тъпи физиономии кръстосват заплашително ръце… а малко по-късно думата ИНВАЗИЯ – божке, прибери си вересиите :D

 7. Zdraveite. Izvinete za shljokavicata – njama kak da piwa na kirilica za momenta. Iskawe mi se da ostavja komentar po povod debata okolo tova wto e fashizm i razli4ava li se ot rasizma. Njama da mi e lesno da bada kratka no wte opitam. Rasizma i nacionalizma sa 4ast ot ideologijata na fashizma i vsawtnost negovi metodi. Fashizma ako e pomognal v ikonomi4esko otnowenie – to tova e bilo samo vremenno i izpolzvaiki kraino riskovana strategija. Bazira se na agresija i nasilie, tai kato jelae edinstveno 4rez nasilie i kontrol da postiga celite si. Tova ne sa moi opredelenija. Mislja 4e Wikipedija wte svarwi kato na4alo dobra rabota na tezi koito vse owte ne znajat wto e fashizm. Vilfredo Paredo e ikonomist ot kraja na 19vek koito postavja na4aloto na fashistkata ideologija s negovite teorii za elita, za efectivnostta i t.n. (Zakonite na Paredo). Za sajalenie tezi ikonomi4eski zakoni sa prilagani mogokratno (ta daje i do den dnewen) i vinagi se e zavarwvalo s dosta golenmi zagubi kakto za „elita“ taka i za „neelita“. 4esto fashizma se svarzva s korporatizma. Fashizma e vsawtnost kraino neefektiven v ikonomi4eski plan. Toi se bazira na izklju4itelno stroga racionalizacija kojato e neprilojima v realnija jivot. Racionalizacijata e bazirana na matemati4eski zakoni, koito ne biha mogli da se prilojat v socialen plan. Poradi tazi pri4ina naukite se deljat na tehni4eski i humanitarni. U4udvam se na tova 4e vse po-4esto srewtam hora koito sjakaw ot njakakva neobjasnima nostalgija kam…minaloto (strahuvawti se ot badewteto i nesigurnostta) govorjat kak bi im se iskalo da stane edin hubav voenen prevrat. Za sajalenie takiva zabludili se ima ne samo v Balgarija. Zabludata idva ot visokoparnite obewtanija za kontrol nad situacija kojato e kraino nekontroliruema (kakto naprimer kraha na stokovata borsa, ikonomi4eskata kriza, inflacijata i t.n.) Kontrol nad stokovata borsa ne moje da se osawtestvi 4rez vavejdane na fashistki metodi. edinstveno moje da se spasi situacijata kato se zatvorjat vsi4ki vrati4ki za spekulacija i da se prekrati s korupcionnite metodi. Tai kato procesa za osvobojdavaneto na stokovija pazar e bil sravnitelno dalag, moje da se okaje 4e obratnija proces bi otnel pone tolkova vreme do normalizirane ako ne i po-dalgo. V momenta edin ot glavnite kozove na u4enite e promjanata na klimata poradi prekalenata industrializacija. Po tozi vapros te sa napalno edinoduwni. Za sajalenie industrializacijata e zaela globalni razmeri do tozi moment. Njama strana na planetata kojato da ne e zasegnata ot globalna industrializacija i korporatizm. Izhod na druga planeta sawto njama. Praveneto na milioni, bilioni i trilioni ot edno lice ili organizacija njama absoljutno nikakav smisal, osven da se dokazvat matemati4eski principi, otdavna sawtestvuvawti i neprilojimi v 4ovewkija jivot. Meko kazano e glupavo. Njakoi osnovni matemati4eski zakoni oba4e vse sa ubjagvali (nai-udobno) ot pogleda na tezi koito zawtitavat tezite na fashizma v ikonomikata – zakonite na haosa. Ima na4ini da se kontrolira situacija stignala do izklju4itelna slojnost i po4ti prakti4eski haos…do opredelena to4ka. Kogato haosa dostigne do tazi to4ka se otklju4vat procesi koito njamat obratimost. Haosa zavarwva s destrukcija. Dano ne zvu4a osobeno diletantski na tezi koito se zanimavat s tehni4eski nauki – za sajalenie ne se zanimavam s tova glavno. Nau4ih go donjakade ot ljubopitstvo, donjakade ot zagrijenost kam situacijata v momenta. Ne mislja 4e badewteto na politi4eskoto upravlenie e nito v Fawizm nito v Socializm, Kapitalizma se bazira fo goljama stelen na ideite za elita, exploatacijata i vzaimno uniwtojenie za da raboti efikasno za nas. Mislja 4e 4ove4estvoto wte trjabva da sledva i dorazviva predi vsi4ko idealite na humanizma za da otkrie po-nadejdna forma na sawtestvuvane. Sled kato v divija jivot razli4nite jivotinski vidove sa namerili na4in da jivejat v harmonija (pri tova se s4ita 4e te sa na mnogo po-parvi4no nivo ot misleneto na 4oveka) , bi trjabvalo homo sapiens da uspee da se reintegrira otnovo v prirodata kato razumno jivotno. Nawija razum ne ni pre4i, naprotiv – toi ni pomaga da oceljavame i da se zawtitavame ot zaplahite na prirodata. Vsjako jivotno si ima sila – silata na 4oveka e v razuma mu, zatova ne trjabva da go otri4a i tap4e, a da go razviva i kultivira. Za sajalenie tozi proces se zabavja ili uniwtojava ako se prilojat fawistki metodi koito da prevarnat 4oveka v mawina ili nasekomo.

 8. Аз Клавдий
  14 септември 2010 в 11:27,
  Първо, фашизъм не идва от фашия и не означава народна партия !
  Второ, произходът на фашизъм идва от думата – фашо, което като значение се има впредвид сноп, спойка, сплотеност ( по тази логика и заветът на Хан Кубрат към синевоете му е фашизъм….тъпо, тъпо..)
  Относно статията, мисля че е пълна боза но въпреки, че е професионално написана ( преполагам и заплатена на втора от някой..), тя е пълна боза защото не отразява реалността!
  Темата е доста дълга, а и несмятам че тук е мястото за опониране на това мнение, както и мисля, че никой не би могъл да убеди авторът в противното. Едно е ясно, едни етноси се възпороизвеждат и развиват за сметка на други, и това е расизъм, защото е засметка на друг етнос. Сетете се сами кои етноси са ощетени и кои са толерирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40