Тировете се завръщат на входно-изходните артерии на Атина и причиняват затруднения в движението. Стотици тежкотоварни автомобили са паркирали в аварийните платна и в двете посоки на магистралите Атина-Ламия в района на Метаморфоси и Атина-Коринт в района на Хайдари. Вчера и на двете места се събраха над 2 хиляди возила без да причинят големи проблеми. През нощта повечето от тях се оттеглиха, за да започнат да се връщат тази сутрин отново. Стотици тирове и цистерни са разположени и около зеленчуковата борса в Солун, а водачите им заплашват да блокират пътя в обедните часове.
Както GRReporter вече писа, гръцките шофьори на тежкотоварни автомобили протестират срещу проектозакона за либерализиране на пазара на труда в техния бранш, който днес влиза в парламента. Според директивата на Европейската комисия отварянето на тази професия е трябвало да стане още през 2004 година. Днес въвеждането на пазарния принцип и конкуренцията сред този клас шофьори е една от реформите, за които настояват кредиторите на Гърция – Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Именно под техен натиск социалистическото правителство се зае с либерализирането на пазара на труда и първата професия, която става “жертва” на отварянето е тази на шофьорите на цистерни и тирове.
Днес протестират и собствениците на бензиностанции, които сутринта се събират на шествие в центъра на Атина. Те пък са недоволни от въведените максимални цени на бензина, които ще са в сила за 7 дни. Правителството се принуди да предприеме тази мярка, тъй като от петък, когато излезе новината за предстоящата стачка до неделя цената на горивото скочи чувствително. Сега пък собствениците на бензиностанции негодуват, че максималните цени ги принуждават да работят или при нулева печалба или направо на загуба. Затова са решили да затворят докато трае таванът в цената на бензина. Все пак повечето бензиностанции в Атина са отворени и работят нормално. По изчисление на браншовата им организация не повече от 30 на сто са тези, които са затворили.
Днес за 24 часа стачкуват и железничарите в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40