Атина за пореден път замръзна след старта на стачката на градския и междуградския транспорт. Влакове, метро, автобуси, тролеи и трамваи ще останат неподвижни в столицата до четири часа следобед в сряда като част от протеста срещу закона за раздържавяването на държавните железници (ОСЕ), който трябва да се разгледа в парламента в края на тази седмица.  Метрото и градският електрически влак заточават стачката от 12 следобед, а останалият транспорт с час по-рано в 11 часа сутринта.

Протестът започна пред сградата на Държавните железници на улица Каролу в Атина, където се събраха служители в организациите на влаковия транспорт, синдикални лидери и представители на левите политически движения в страната. Стачниците обявиха бойкот на сградата. Блокираха централния изход с протестен банер, на който пише „Железниците са държавни”, а една жена раздаваше бели фланелки с надпис „Влаковете принадлежат на народа, не на частния капитал.”  Между стачниците имаше група жени, които заявиха специално за GRReporter, че основните им притеснения са свързани с липсата на яснота около плана за оздравяване на железопътния транспорт. „Всички говорят за оздравяване, но всъщност става въпрос за уволнения,” казва жена към четиридесетте години, която работи в администрацията на железниците в последните шест години и продължава: „Страната е в криза и работа се намира трудно. Стачкувам, защото не искам да остана без работа.” Нейна колежка казва, че работи в компанията в последните 16 години и е майка на две деца. Тя се страхува за бъдещето, независимо от обещанията на правителството, че уволнения няма да има, а просто ще се извършат прехвърляния на персонал от една държавна институция към друга.

„Не искам да говоря с никакви журналисти. Искам да си запазя работата,” заяви строго един от старите служители в гръцките железници, който има работен стаж 24 години. Правителството планира да намали с около 30% от служителите ОСЕ, като прехвърли някои от служителите в различни държавни организации, а пусне други в преждевременна пенсия. В момента работещите във всички звена на железниците достигат шест хиляди души. След реформата представена от Министерството на транспорта и инфраструктурата, техния брой трябва да бъде намален на около четири хиляди, а голяма  част от линиите ще бъдат дадени на концесия на частници. Управлението им ще бъде поето от частни компании, които ще инвестират в развитието им в дългосрочен план. Други от железопътни отсечки ще бъдат спрени напълно, поради несъстоятелност.

Гръцката конфедерация на железниците продължава протеста с поход към централното атинско кметство на площад Кодзия, където служителите на железниците ще се срещнат с заетите в останалите държавни транспортни компании. Всички заедно ще се отправят към сградата на Министерството на финансите. Работещите в градския транспорт се присъединиха към протеста на железничарите в знак на съпричастност към своите колеги, както и да изразят своето несъгласие с водената на правителството на Георгиос Папандреу икономическа политика. Най-големият проблем в областта на държавния транспорт в момента е големия финансов дефицит, който обществените компании са натрупали през годините. Държавните железници имат годишен дефицит от един милиард евро, а общият обем на загубите вписани в баланса компанията надминават 10 милиарда евро. Компаниите в градския транспорт имат „много по-скромен” дефицит от 2,5 милиарда евро. След като приключи с реформите в  железниците, правителството планира да се захване и с тях, като се очаква много градски линии да бъдат закрити и персонала в компаниите на метрото и градския електрически влак да бъде осезателно съкратен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40