88 процента от германците желаят нов икономически ред, различен от капитализма. Това е резултата от социологическото проучване на Института за изследване на общественото мнение EMNID, по поръчка на фонд „Bertelsmann“.

По мнение на респондентите капитализмът не способства за социална справедливост, нито за съхраняване на околната среда, нито за пестеливото изразходване на природните ресурси.
Въпреки, че не приемат капитализма, германците не са склонни да променят общественото устройство по революционен път.
От допитването става ясно, че гражданите на ФРГ не вярват на политиците и на едрия бизнес. Четири пети от запитаните са заявили, че всеки трябва да се замисли над собствения си начин на живот и да прецени дали икономическия ръст действително е негов приоритет.
Голямото мнозинство считат, че социалните връзки и запазването на околната среда са по-големи ценности от умножаването на капитала. В допитването се казва, че такова мнение споделят хора от всички слоеве на обществото.
Мнозинството запитани са убедени, че съществуващия икономически ред може да бъде реформиран в правилната посока, и при наличие на политическа воля,  безболезнено да се съвместят икономическия ръст и защитата на околната среда.
82% от запитаните считат, че високия икономически ръст е гаранция за политическа стабилност.
В същото време – само една трета от респондентите вярват в способността за самовъзстановяване и съзидателност на пазарните механизми.
Особено скептични в това отношение са младежите.

***

Оригинал на статията – ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40