Американски войници са убивали мирни афганистанци, разчленявали са телата им, оставяйки си кости и зъби като трофеи, а също така са употребявали наркотици и са укривали престъпните си действия, използвайки заплахи.

За това свидетелстват документи, публикувани от военните.

Документите на американската армия показват, че петима войници са извършили няколко убийства през януари, февруари и май тази година. На други седем войници са повдигнати обвинения в сговор с цел укриване престъпленията на колегите им.

Адвокатите на някои от заподозрените отричат обвиненията в убийство и престъпен сговор, но процесът по същество все още не е започнал.

Представителят на Пенгатона майор Катлин Търнър съобщи за ВВС, че разследването на наказуемите деяния е в начална фаза и военните прокурори все още не са решили дали процесът ще продължи.

Прессекретарят на Пентагона Джоф Марел обаче каза, че дори и обвиненията да не бъдат доказани, те са накърнили имиджа на американската армия.

„Не смятам, че някои подозрения срещу няколко души са мерило за възгледите или поведението на всички (американски войници)“, каза Марел.

При това по думите на представителя на Пентагона повдигнатите обвинения са сериозни и преди да се правят изводи, трябва да се изчакат окончателните резултати от разследването.

Всички заподозрени войници са служили в 5-а армейска бригада „Страйкър“, която е дислоцирана в Афганистан от миналата година и участва в тежките боеве в провинция Кандахар.

От документите, публикувани от военното ведомство, следва, че старши сержант Калвин Гибс, капрал Джереми Морлок, редник първи клас Андрю Холмс, специалист Майкъл Уегнън и специалист Адам Уингфилд са обвинени в убийството на трима мирни афганистанци, срещу които те хвърлили гранати и след това ги застреляли.

Други войници са обвинени в разчленяване на телата на афганистанците и фотографиране на това или съхраняване на снимките на жертвите. Те са също заподозрени, че са пребили други хора с цел да попречат на комуникацията им със следователите.

По-специално сержант Гибс е обвинен, че е съхранявал пръсти, кости от краката и зъби на афганистанците.

Специалистът Майкъл Уегнън се предполага, че е задържал за себе си черепа, а специалист Кори Мур е разчленявал телата.

Другите, съгласно документите, са съхранявали снимки на телата.

Следствието обвинява също така старши сержант Робърт Стивънс в лъжа по повод смъртта на афганистанците: той е казал пред следователите, че убитите са представлявали заплаха за американците.

Кристофър Уингфилд, баща на войник, служил в Афганистан, твърди, че десетки пъти се е опитвал да предаде в Държавния департамент и Пентагона съобщения от своя син.

Той казва, че синът му Адам е съобщил, че войници от неговата част са убили мирен афганистанец и възнамеряват да продължат.

Адам Уингфилд, който в момента е сред заподозрените за убийствата, бил съобщил на баща си, че го заплашват, заставяйки го да мълчи за случилото се.

От момента на първите съобщения, които Адам се е опитал да предаде на баща си, до момента, в който заподозрените са били арестувани, са били убити още двама души.

Представител на американската армия от афганистанската база, в която са служили обвиняемите, отказа да потвърди или да опровергае, че за престъпленията на войниците са били получавани предупреждения.

Първото си съобщение Кристофър Уингфилд и съпругата му получили от 22-годишния си син в деня на първото убийство, 15 януари.
„Не знам какво да правя след случилото се, но със сигурност трябва да мълча“, написал Адам Уингфилд в съобщение до родителите си чрез Facebook.

Копия от съобщенията, както и записи от телефонните обаждания на сина с предупрежденията семейство Уингфилд са предоставили на журналистите.

Петима войници са арестувани през юни, а на други седем обвинения са били повдигнати
през август.

Военните прокурори твърдят също, че старши сержант Гибс е показвал своите „трофеи“ на другите войници и ги заплашвал, че ще ги убие, ако те се разприказват, че офицерите от тяхното подразделение използват наркотици.

Обвинения в употреба на наркотици са повдигнати на още няколко войници.

Освен това се разследва информацията, че офицери са пребивали по-младшите, които са се канели да съобщят на командването за употребата на наркотици в тяхната част.

Междувременно адвокатът на сержант Гибс Филип Стекхаус каза за АП, че по думите на клиента му огънят срещу мирните жители е бил открит „в рамките на бойни действия“ и не е имало никакъв сговор с цел убийство на афганистанци.

Според ВВС обвиненията срещу войниците до голяма степен се основават на показанията на капрал Морлок.

Неговият адвокат обаче заяви, че клиентът му е дал показания под принуда, докато е бил под въздействието на предписаните му лекарства.

Капрал Морлок е на 22 години и според АП той е измислял „сценариите“ за убийствата на мирните афганистанци. По думите на Морлок пък, цитирани в документите на следствието, сержант Гибс е планирал нападенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40