След тричасова дискусия лидерът на БСП Сергей Станишев защити доклада на Георги Пирински.  Един от акцентите в него бе, че плоският данък трябва да бъде сменен след време с прогресивно облагане.
Според Пирински прогресивното облагане е възможно, когато държавата започне да събира всички данъци и когато се създаде една сигурна среда, в която плоският данък не е основен стимул за инвестиране.

Станишев изрази задоволство, че в доклада има оценка за 20-годишния преход. Според него по-важното е червените да си отговорят на въпроса каква ще е икономиката след 10 години.

Старите източници на растеж са вече изчерпани, категоричен бе Станишев. Не може фискалните цели да бъдат самоцел, те са инструменти, посочи още Сергей Станишев.

Той критикува фундаменталистичния подход на настоящите управляващи за това, че балансираният бюджет се поставя като самоцел, че в бюджета за следващата година са заложени много харчове, но на ниска база.
Когато убиеш кокошката, даваща яйца, какво очакваш да събереш, попита лидерът на БСП.

Според него в момента действа латиноамериканският модел на функциониране на държавата.

Относно данъчната политика Станишев е категоричен: „Тя, на първо място е инструмент за постигане на конкретни цели.“

Ниските данъци, въведени от тройната коалиция, са били за постигане на социални цели.
За нас социалистите прогресивното подоходно облагане е по-справедливо, посочи той.
То може да бъде въведено в сила според Станишев когато другите системи функционират добре.

Нещата не са еднозначни, смята още лидерът на БСП.

Георги Пирински от своя страна остана доволен от тричасовата дискусия, тъй като, по думите му, неговият доклад е изпълнил първата си цел – да провокира дискусия.

Пирински бе категоричен, че ниските данъци трябва да се запазят за следващото десетилетие, след това да се премине към прогресивно данъчно облагане.

Пирински контраатакува Румен Овчаров, който най-остро критикува доклада му.

Бившият парламентарен шеф изтъкна, че Овчаров се е изказал критично и си е тръгнал. Според Пирински целта на Овчаров е била да бъде отразен от медиите.
Докладът на Пирински бе приет с мнозинство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40