По данни на Евростат от юли 2010 г. храната на българите е най-евтина в Европа. През 2009 г. при среден индекс за ЕС 100 стойността му за България е 67. Защо кошницата на българите е най-евтина може да се обясни с това, че в нея влизат предимно основните храни – тестени и млечни изделия. Истината е обаче, че около 40% от разходите на българските домакинства са за храна и това е близо два пъти по-голям дял, отколкото в други европейски страни. На фона на доходите, изхранването на българите всъщност е много по-скъпо.

България е на едно от водещите места по ракови заболявания. С 2% се е увеличил броят на онкоболните у нас за тази година. Това сочат последните данни на Националния раков регистър. Общият брой надхвърля 300 000. Според статистическите прогнози през следващата година ще се разболеят още 36 хиляди души. Смъртните случаи също са се увеличили до 17 хиляди. Има основание да се предполага, че до 2020 г. броят на раково болните ще достигне 50%. Основната причина за увеличаването на онкозаболяванията е застаряването на населението, лошата и остаряла материална база и ниската хигиена в здравните заведения според новия директор на националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова. През последните години 53% от всички болни са над 65-годишна възраст. Децата и младежите до 20 години са под 1%.

България е на едно от челните места в Европа и по брой на хора със сърдечно-съдови заболявания. Над 250 души умират всеки ден от инфаркт на миокарда. Възрастовата граница силно намалява, като през миналата година е бил регистриран случай на инфаркт при 22-годишен младеж. Факт е, че в момента единствената болница в България, в която може да бъде оказана адекватна медицинска помощ срещу инфаркт на миокарда, се оказва Университетската болница в Плевен.

В едно от челните места сме и по броя на починалите от инсулт. Над 40 000 души годишно получават инсулт, като над 30 000 остават с трайни увреждания, а за по-голямата част от останалите изходът е фатален. При него също се наблюдава рязко намаляване на долната възрастова граница, като за миналата година в различни болнични заведения са приемани с инсулт 12- и 13-годишни деца.

България е в „топ 3“ на черната статистика и за хора, пострадали от домашно насилие. Всяка 4-та българка е била малтретирана и подлагана на различни форми на физическо, сексуално и психическо насилие. Основните причини са безпаричието и мизерията, както и честата употреба на алкохол. Причини за слабата превенция у нас срещу домашното насилие са безхаберието на управляващите по този въпрос, както и системното източване на парични фондове, които се отпускат от чужбина за справяне с този проблем. Според Съвета на Европа средно годишно трябва да се заделят по 40 евро на човек за пострадали от такова насилие. У нас сумата е 1 евро.

Нашата страна отново е челна дестинация и в „търговията с органи“. За съжаление тук няма точна статистика. Много често богати граждани на Европа, САЩ или арабските страни пътуват до Балканите заедно със собствени лекари с цел набавяне на органи. Най сериозните дестинации за това се оказват на първо място Турция, а след нея Босна и Херцеговина, Косово, България и Македония. Тази практика според „Интернешънъл аналист нетуърк“ е известна като „туризъм с цел трансплантация“. В Турция и България цената на човешки бъбрек може да достигне до 2700 долара, а в Ирак цената му е около 1000. По-късно обаче на черния пазар цената му за трансплантация може да достигне над 150 000 долара. Най-търсените органи са бъбреци, бял и черен дроб, роговица, но така също и кости, сърдечни клапи и кожа дори, както и други добре продаващи се части от човешкото тяло. Взетите органи след това се замразяват, докато бъдат транспортирани по въздуха до нелегални дистрибуторски центрове в САЩ, Германия, Скандинавските страни, Великобритания, Израел, Южна Африка и други богати индустриални държави.

България се нарежда и на едно от челните места по износ на деца и „бели робини“ за страните от Западна Европа, Америка и Арабския полуостров. В много изостанали български села родители масово продават децата си на чужденци. Цените варират от 2 до 30 хиляди долара. Купувачите на деца тук варират от бездетни семейни двойки до сериозно организирани педофилски мрежи. По-големи деца, обикновено от ромски произход, често пъти стават жертва на трафик с цел просия и джебчийство. Най-често те напускат страната с родителите си или с друг близък човек. В европейските страни децата крадат и просят, като събират по около 300 евро на ден, обясняват експерти. Статистика за България по този проблем засега няма, но близо 1,2 милиона деца по света годишно стават жертва на трафика на хора. В черната статистика България се нарежда на 3-то място след Украйна и Молдова по търговия с „бели робини“. Най-често те са продавани с цел проституция в Германия или Чехия. Голяма част от момичетата са от ромски произход.

Владимир Пенев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40