Например голямата неправителствена организация WWF организира пропагандна конференция с парите на канадската корпорация Дънди Прешъс Металс. Канадската корпорация, която иска да инвестира в цианидни мини в България, но беше прогонени от хората. Това ги накара да си служат даже и с мутри и да им платят да се опитат да убият един от активистите. Наръгаха го с нож, а корумпираните ченгета си затвориха очите.

Но за WWF и Дънди тук – http://bulgaria.indymedia.org/article/36047

Друга причина за инвестирането в greenwash маркетинг е продажбата на стоки, сертифицирани чрез „био“ или „етични“ марки. Тук целта на капиталистите е да се възползват от желанието на хората за по-добър, здравословен и екологичен начин на живот, като им продават илюзията, че този живот може да бъде постигнат в супермаркета.

За тези цели бизнесът създава свои НПО-та или направо корумпира вече съществуващите.

Горичка.бг преплита и двете тенденции в greenwash-a. От една страна това е организация, която цели да промотира „био“ консумеризъм, за да може собствениците й да продават супер скъпите си стоки. Сертификатите под рамката „био“ може би наистина са по-здравословни, но нормалните хора нямат парите, за да си ги купят. Чрез тях здравословния начин на живот се превръща в привилегия на най-богатите, на мутрите и олигарсите, на тези, които унищожават нашите общности и природата ни. От друга страна, Горичка.бг получава пари за да „изпере“ името на едни от най-големите корпоративни престъпници като Shell.

Shell са известни с това, че хвърлят големи средства за „зелена“ пропаганда. Това е така, защото дейността на петролната корпорация е сред най-унищожителните за природата и хората. Подобно на Дънди, Shell не се колебаят да използват убийството като метод за налагане на бизнес интересите си. Дейността на Shell в Нигерия е довела до хиляди петролни разливи в делтата на река Нигер, а корпорацията не прави нищо, за да ги прекрати. Компанията организира жестоки репресии срещу всеки дисидент. Oпожаряват се десетки села, хиляди души биват прогонвани от домовете си, а неудобните убивани. През 1995 г. престъпленията на Shell добиват световна известност. Тогава компанията, заедно с военната диктатура в Нигерия, организира убийството на лидерите на огонското (местен народ) движение, което се бори за запазването на делтата на река Нигер. След скалъпен съдебен процес лидерите на движението са осъдени на обесване. Сред убитите бе и нигерийския писател, активист и режисьор Кен Саро Вива. Световната правозащитна организация Амнести определи действията на Shell и нигерийската армия като тероризъм.

Действията на Shell я превръщат в една от най-мразените корпорации в света. Еко-активисти и защитници на човешките права организарат много акции против фирмата – бойкоти, демонстрации, но и преки акции, а делата срещу Shell не спират да валят. За да оцелее бизнесът, шефовете на компанията се опитват да изчистят търговското й име. Това е и причината тя да хвърля толкова средства за greenwash, а безпринципни и жалки организации като Горичка.бг да се възползват от парите, успокоявайки се, че “парите не миришат”.

Действията на Shell са толкова вредни за природата, а пропагандата им толкова нелепо нагла, че се стигна чак до там, че канадски съд да й забрани да ползва думата “устойчивост” в една нейна рекламна кампания през 2008 г.

Горичка.бг получават пари не само от транснационални корпоративни убийци, но и от наши родни олигарси. Сред “клиентите” на “зеленото” НПО е и “Каолин”. Компания, собственост на Иво Прокопиев, срещу която напоследък зачестиха нападките, заради това, че не спазва елементарни екологични стандарти, използвайки изключително вредна технология в мините си. Подобно на Shell, плащайки на “зелени” организации като Горичка, компанията се опитва да изчисти името си.

Самият Прокопиев, замесен в криминални мегатуристически проекти като този в “Супер Перелик”, е ключов фактор зад надигането на “зеления” капитализъм и greenwash пропагандата в България. Дневник и Капитал, собственост на този олигарх, често пишат за екологичните проблеми в България. Но не случайно в графа “екобизнес”. Понякога се допускат и смислени неща, но само когато изнася на частните интереси на собственика. Например при криминални случаи като този с “Витоша СКИ” във вестниците на този конкретен олигарх не се допуска нищо смислено, а само жалка пропаганда против справедливите искания на хората от София за запазване на планината.

Но за Горичка.бг явно парите не миришат, стига да са с “кауза”. Но истинската кауза на “зелените” капиталисти е печалбата. Като част от същото обучение “Камен от БиоМаг” разказва как намалили грамажа на опаковката на прясното мляко, за да намалят боклуците?! Не е нужно да си специалист по отпадъци или икономика, за да си наясно, че намаляването на размера на опаковките е типична мярка за скрито повишаване на цените, която значително повишава отпадъците. Припомням, че собсвениците на БиоМаг и Горичка са идентични хора. Това е и причината “екологичното” НПО да възхалява “зелената отговорност” на собствениците си.

Иронично е че на същата страница като теми Горичка.бг са записали “greenwash бизнес”. Не знам дали просто са малоумни или някои им е хакнал страницата. Но е е забавно, че само в тази грешка има нещо истинно на този сайт. Ето и скрийншот:

Демокрацията не се продава в лъскави пакети в супермаркетите и лъжите на безпринципни организации като Горичка.бг и WWF, готови да продадат абсолютно всичко, трябва да се изобличават систематично.

За престъпленията на Шел можете да прочетете още тук:

Кен-Саро Вива и ШЕЛ – http://xunap.wordpress.com/2008/07/17/%D0%BA%D0%B5%D0%B…0%BB/

Компанията „Шел” финансирала убийства, бойкот я принуди да плати обезщетение – http://e-vestnik.bg/6688

И на английски

Блог с постоянни новини за престъпленията на Shell. Сред тях фигурират шпионаж, заплахи, убийства, подкупи, унищожение на околната среда – http://royaldutchshellplc.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40