Опашки от рано сутринта се извиха пред бензиностанциите, тъй като шофьорите на леки автомобили се уплашиха, че ще свърши бензина през следващите дни заради обявената стачка на собствениците на цистерни за бензин. Задръствания на околовръстния път на Атина и по други централни булеварди също причиниха проблеми в трафика, тъй като собствениците на камиони и на цистерни спряха камионите си на пътя в очакване да тръгнат на обед на протестно шествие към парламента в центъра на столицата.

Според данни dolnet.gr повече от 200 камиони спряха по лентите за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия и около 250 камиони на магистралата Атина-Коринт. Според данни на други медии общият брой на насъбралите се каиони е бил около 1000 към 11 ч. сутринта. Техните собственици бяха решени да тръгнат в 14:30 ч. на шествие към парламента, което не се осъществи. Впоследствие от министерството на транспорта съобщиха, че всяко придвижване на цистерни в центъра на Атина ще бъде незаконно и ще бъдат взети необходимите мерки, ако поводът за придвижването им не е с цел да се зареди с бензин някоя от бензиностанциите.

Въпреки протестните си действия, собствениците обявиха, че няма да съществуват проблеми с доставките на безнин. Те решиха да протестират срещу проектозакона на Министерство на инфраструктурата за отварянето на тяхната професия. От своя страна от министерството заявиха за радио Флаш FM, че проектозаконът ще бъде гласуван в следващите десет дни така или иначе, но в него ще бъдат предвидени достатъчно данъчни облекчения за собствениците, които са си купили лицензи през последните три години, така че да могат да си ги изплатят, както и допълнителни наредби свързани с пенсионирането в полза на собствениците. От Мегаро Максиму също заявиха, че стачката е дошла „като гръм от ясно небе”, тъй като след последните протести, министерствата са били в постоянен диалог със собствениците.

Полицейското присъствие е засилено пред Министерство на транспорта, а днес се наложи и намесата на полицията, за да бъде отворена една от магистралите, но и по време на сблъсък между демонстриращи шофьори и техни колеги, които бяха решили да не участват в протеста и работеха нормално. Междувременно беше наложен таван на цените на бензина, тъй като в неделя имаше бензиностанции, които спекулираха с новината за стачката и на места безоловният бензин достигна до 1,8 евро за литър.

В Тесалийска област, където се намират Лариса и Кардица, таванът за цената на бензина се формира на 1,496 евро, а до момента не се наблюдава да има недостиг на гориво. В област Атика и в Солун таванът достигна до 1,473 евро за литър за безоловния и 1,701 евро за 100 октановия (бензин LRP се прода за 1,561 евро за литър), съобщата вестник Нафтемборики. Таванът за най-висока цена ще важи за следващите седем дни, а след това ще бъде преразгледан случая с горивото и дали е необходимо да се задържи тавана, тъй като целта на правителството в момента е да се пребори със спекулантите.

Освен в Атина собственици на камиони и цистерни се събраха на протести в Солун и в Лариса. В Солун шофьорите на камионите се събраха в района Лаханагора малко извън града и после минаха през централните булеварди. В протеста не участваха цистерни, а единствено камиони за нецаионален и международен превоз, които са изпълняват държавни поръчки. Те минаха по крайбрежния булевард Ники, пред Бялата кула и по бул. Антеон се насочиха към околовръстния път.

Собствениците на цистерни и на камиони са в режим на политическа мобилизация, а техните камиони могат да бъдат реквизирани, в резултат на което не могат да правят стачки. Но шофьорите заявиха намерението си да предадат ключовете на превозните средства на общинските управи, което пък от своя страна също е незаконно, казват от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40