Отрича да има организирана обща стачка г-н Янис Панагопулос – лидер на синдикатите на частните служители ГСЕЕ, твърдят самоорганизирали се на протест синдикалисти, които днес се събраха на площада пред кметството в Атина. Заявлението на г-н Панагопулос обаче остави незаинтригувани стачниците от градския транспорт, болничните доктори и синдиката на книжарите, които присъстваха на площада.

Около 12 ч., когато беше обявен протеста на докторите на площада пред кметството протестиращите не наброяваха повече от 50-ина души. Сред тях имаше и няколко, които държаха плакат с искане да се премахнат таксите за плащане на магистралите. След около час площадът се понапълни със служители в мрежата на градския транспорт и болнични доктори, акъм тях се присъедини и демонстрацията на служителите в издателство „Елиника грамата”. Служителите на издателската къща протестираха срещу уволнението на 100 души от тяхната фирма, като искат на уволнените да бъде дадена работа веднага. Основното искане на всички протестиращи се формулира около въпроса да спрат масовите уволнения.

Около 14 ч. на обед насъбралите се стачници тръгнаха към площад Омония, където се вляха в демонстрацията на железничарите. По време на протеста млади момичета раздаваха памфлети с искания да спре приватизацията, банките да станат държавни и да се замразят плащанията по кредита.

„Необходимо ни е образование. Скрийте мечовете и извадете димпломите си. Но и дипломите нямат никакво покритие. И как е възможно да получиш образование, когато самите преподаватели ги интересува да зарибят студентите за политическата партия, към която членуват, а не да им отворят очите за нови неща, за знание. Единственото, което ни е необходимо е демокрация, но демокрация не може да съществува без образование” се опитваше да обясни минаващо момче на една от активистките, които раздаваха листовки срещу тройката и междувременно подкрепяше и каузата на железничарите без самата тя да работи в Държавната компания за влаков превоз.

Големият митинг протест ще се проведе в 18 ч. вечерта на пощад Клавтмонос, поводът за който е Деня за действие из цяла Европа срещу мерките за спестяване, които взимат правителствата, за да се преборят със световната икономическа криза. Докторите обявиха 24-часова стачка като през това време болниците ще функционират с дежурен персонал. Искането на докторите е за „безплатна, държавна и качествена система на здравно обслужване.” Четиричасова стачка обявиха и служителите на метрото, а автобусите спряха от 11 сутринта до 16 ч. следобед, докато докерите не работиха в сутрешните часове. За пет часа следобед спират и влаковете – от 12 ч. до 17 ч. По време на обедната демонстрация пред кметстовото на Атина и заради митинга, който тръгна към площад Синтагма, бяха затворени няколко от централните булеварди в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40