Снимка: БГНЕС

Еврейски активисти ще се опитат да пробият блокадата на Ивицата Газа с кораб с хуманитарна помощ, който потегли от Кипър в неделя.

На борда на плавателния съд „Ирене“ има 10 активисти, които са евреи от САЩ, Великобритания, Германия и Израел.

„Корабът ще се опита да достигне бреговете на Газа и да разтовари хуманитарната помощ по ненасилствен и символичен начин, който да бъде акт на солидарност и протест. Това е и призив да бъде вдигната блокадата, което да позволи свободно преминаване на стоки и хора към и от Ивицата Газа“, пише в изявление на организаторите.

Товарът включва детски играчки, музикални инструменти, книги, риболовни мрежи и протези. Организаторите планират да ги предадат в помощ на програмата за ментално здраве в Газа.

„Политиката на еврейското правителство не се подкрепя от всички евреи“, коментира пред CNN един от организаторите – Ричард Купър от „Евреи за справедливост за палестинците“. „Ние призоваваме всички правителства и хора по света да се обявят и да действат срещу окупацията и блокадата“.

Блокадата на Газа привлече общественото внимание през май, когато турски кораб с хуманитарна помощ беше атакуван в международни води от израелски командоси, а в резултат на нападението загинаха девет активисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40