Протест с искането за затваряне на полигона Змейово ще се проведе в Стара Загора на 13 септември от 18 часа пред общината, съобщиха организаторите от Гражданска инициатива „За чист въздух над Стара Загора”.

“Бездействието, липсата на адекватни мерки и отговор на двете отворени писма от страна на правителството, ни накара да излезем отново на протест”, обясниха инициаторите.

Очаква се митингът да бъде най-големият, организиран досега.

Инициаторите се позовават на “Докладът за качеството на атмосферния въздух за периода 2006-2009 г. в Стара Загора” на независимия експерт д-р Д. Лолова, който доказва, че замърсителят на Стара Загора от 8 години е военният полигон Змейово, а от 2008 година – и дейностите на територията на бившата “Баритна мина” край Стара Загора.

„Премиерът Борисов обеща, че ако се докаже, че полигонът замърсява, ще бъде затворен. На 23 юли т.г. с отворено писмо поискахме от г-н Борисов да изпълни обещанието си. До момента нямаме отговор. Ако до две седмици министър-председателят не предприеме действия, сме готови да преминем към гражданско неподчинение“,  коментира Цвета Христова от гражданската инициатива.

Към момента в петицията за чист въздух до Европейския парламент са се подписали над 20 000 граждани.

Очаква се документът да бъде връчен официално в Брюксел следващия месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40