Снимка: БГНЕС

Френските профсъюзи организират нов ден на стачки и протести срещу плановете на президента Никола Саркози да се увеличи пенсионната възраст от 60 на 62 години.

Повече от 230 демонстрации ще се проведат в четвъртък и от сутринта вече се усещат проблеми с железопътния, въздушния и градския транспорт.

Синдикатите смятат, че този път в протестите ще участват повече хора, отколкото на 7 септември, когато по улиците излязоха един милион работници.

В цялата страна ще пътуват само половината от влаковете. 50% от полетите от летище Орли край Париж за отменени. На останалите летища в страната, включително „Шарл дьо Гол“ в столицата, няма да бъдат осъществени 40 на сто от полетите.

Президентът Никола Саркози все пак е решен да проведе реформата въпреки всичко.

Законопроектът за пенсионната реформа вече беше одобрен от долната камара на френския парламент. На 5 октомври той ще влезе за разглеждане от Сената, където се очаква да мине без проблеми.

Пенсионната възраст във Франция е по-ниска, отколкото в повечето европейски страни. По сегашните правила мъжете и жените се пенсионират на 60 години и получават пълен размер на пенсията, ако са внасяли осигуровки 41,5 години. Ако не са, започват да получават пълния размер на 65-годишна възраст.

Правителството иска да повиши тези граници с 2 години, а срокът, в който са внасяни осигуровки – с една година. Новите правила трябва да влязат в сила от 2018 година и чрез промяната ще бъдат спестени 70 милиарда евро.

Синдикатите и опозиционни политици смятат, че реформата ще прехвърли несправедлив товар върху хората, които са имали почасова работа или са били безработни за определен период, което ще ги затрудни при натрупването на 41,5 години осигурителен стаж.

Контрапредложенията на профсъюзите са да се въведат данъци върху някои бонуси и по-високите доходи, за да бъде подкрепена пенсионната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40