Въпрос с искане за писмен отговор
До (Европейската) комисия
По Член 117 (от Правилника за дейността на Европейския парламент)
Николаос Хунтис (Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица)

Относно: Въоръжени нападения срещу младежки организации в България

В България леви младежки организации, борещи се срещу расизма, са набелязани и подложени в нарастваща степен на брутално насилие от страна на въоръжени и маскирани нападатели, без това да води до никакво официално разследване или законово действие срещу виновниците.

Това е ярко илюстрирано от случаите на 6 януари 2010г. и 6 юни 2010г. Първият инцидент, станал на 6 януари, е нападение срещу Борис Боев, член на Движение за съпротива „23 септември”. Нападението е извършено от банда, въоръжена с метални палки и е завършило с тежки наранявания на нападнатия. При втория инцидент, който се е случил на 6 юни 2010г., група демонстранти, протестираща срещу непоносимите условия в центъра за задържане на чужденци в квартал „Бусманци”, са били атакувани и тежко ранени от група маскирани лица, въоръжени с метални палки и боксове.

С оглед на безпрецедентното равнище на толерантност, показвано от страна на българските власти към престъпните действия на крайно-десни банди, въпреки постоянното извършване на подобни нападения и непрекъснатите призиви на жертвите за разследване:

Какви мерки възнамерява да вземе Комисията, за да направи така, че българските власти да гарантират основните права на гражданите на страната – на сигурност, свобода на словото и мирна политическа дейност, които понастоящем те не са в състояние да упражняват свободно, поради престъпните действия на „неизвестни лица”?

Въпросът е зададен на 29 юли 2010 г. Номер: Е-6189/2010


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40