ИГНАСИО РАМОНЕ, един от най-влиятелните журналисти с леви убеждения в света, представи в София и в Пловдив (на 28 и 29 септември) българското издание на своята книга „Сто часа с Фидел“ – задълбочено произведение, в което се проследяват животът, идеите и очакванията на кубинския ръководител за настоящето и бъдещето на страната и света. Организатор на събитието бе българската редакция на вестник „Монд дипломатик“, съвместно с вестник „Дума“, Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Националния дворец на културата и Посолството на Република Куба в София.

По време на визитата си в България Игнасио Рамоне научи, че в родината си Испания е отличен с престижната журналистическа награда „Антонио Асенсио“, учредена от групата Zeta. Наградата се присъжда на личности, организации и медии за принос в областта на информацията и свободата на словото.

Игнасио Рамоне е отличен за неговата неуморна борба в името на идеята, че е възможен един друг свят – свят, в който свободата се основава на справедливостта като форма на всемирно съжителство.

В своето решение журито изтъква още, че борбата за един по-добър и по-свободен свят беше и продължава да е житейската позиция на Рамоне като интелектуалец, журналист, преподавател и активист, който се стреми да пренася теорията в практиката, защото смята, че „теория без практика е като каручка без колела“.

Игнасио Рамоне завоюва заслужен авторитет като директор в продължение на 18 години (до 2008 г.) на Le Monde diplomatique и на двумесечника Manière de voir. Днес той продължава да бъде свързан с престижния френски месечник като директор на неговото испанско издание.

Рамоне израства в Танжер, където родителите му, испански републиканци, се установяват през 1948 г. През 1972 г. се премества в Париж, където започва журналистическата си кариера. Доктор е по семиотика и история на културата на Висшето училище за социални науки в Париж и преподавател по теория на комуникацията в университета „Дени Дидро“.

Като експерт по геополитика и международна стратегия и като консултант на Организацията на обединените нации е участвал в много предизвикателства на борбата в защита на онеправданите народи и страни.

Вдъхновител на алтерглобалисткото движение, той създава Attac, алтернативно на глобализма международно движение, което се обявява за демократичен контрол над финансовите пазари. Рамоне е и един от инициаторите на Световния социален форум. Той е съучредител и председател на неправителствената организация Media Watch Global (Международна обсерватория на средствата за комуникация).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40