Софийският районен съд оправда германският разследващ журналист Юрген Рот по делото, заведено срещу него от ексвътрешният министър Румен Петков. Конкретният повод за процеса срещу него е книгата му “Новите демони”, в която Рот описва действия на депутатът от БСП Румен Петков като министър на вътрешните работи.

Взетото от съда решение не се е повлияло от показанията на последния свидетел по делото Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР. Пред магистратите същият обяви, че по-голямата част от книгата на Рот е писана под диктовката на бившия шеф на ГДБОП и настоящ началник на митниците Ваньо Танов.

По думите на Петков твърденията на Танов, че Румен Петков е покровителствал наркоразпространението са “меко казано лъжа”. В показанията си той твърди, че Танов е имал контакти с Радослав Иванов-Темерута, който преди година бе обявен за лидер на наркобандата на Маргините. По делото свидетелства и друг бивш кадър на МВР Илия Илиев.

След като председателят на съдебния състав Драгорим Кояджиков установи, че в показанията на Петров има класифицирана информация, помоли журналистите да излязат от залата.

Докато Петров защитава Петков, обяснявайки, че е бил “абсолютно коректен”, за бившия директор на ГДБОП и настоящ ръководител на Агенция „Митници“ Ваньо Танов говори точно обратното. Определя го като „меко казано странен човек“, който в професионално отношение не е достатъчно добре подготвен. Валентин Петров знаел, че Ваньо Танов е имал многократни среши с Юрген Рот. По негово мнение освен това в огромната си част книгата написана от Рот е в „стила на Танов“.

Конкретните изрази, за които бе подсъдим, а сега оправдан Юрген Рот са: „в писмо от август 2008 г, циркулиращо из посолствата, в което се твърди, че Петков е заповядал на икономическата полиция в Плевен да не контролира фирмите на Васил Антонов /областен лидер на социалистите/… „в писмото се твърди още, че вътрешният министър е в близки контакти с известните мафиотски босове Красимир и Николай Маринови. Всъщност писмото беше сериозно възприето в някои европейски посолства, което се дължи на твърдението, че в миналото Петков е бил приятел с Конов и затова е забранил на главния секретар ген. Илия Илиев да разследва убийството на Конов.“… „Когато вътрешният министър е бил кмет на Плевен, тогава е бил убит Людмил Конов. С приходите от нефтопреработвателния завод „Плама“ Конов и Антонов са финансирали Петков“… „Петков е голям циник, способен на всякаква лъжа. Колкото по-голяма лъжа изрича, толкова по-самодоволен изглежда“… „Румен Петков директно е замесен в търговията с амфетамини и мащабна афера с амфетамини. Става въпрос за страшно много пари.“

Съдът отхвърли и граждански иск от 10 000 лева, който Румен Петков заведе срещу Юрген Рот за неимуществени вреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40