На 9 август 2010 г. в София се проведе среща с адвокат Фелиция Лангер по повод израелското нападение на хуманитарната флотилия за Палестина.  Известната правозащитничка емигрира през 1950 г. в Израел, където се запознава с палестинската трагедия – около 600 разрушени села, 800 000 прогонени от домовете си палестинци. През 1967 г. защитава за първи път палестинци пред израелски военен съд. Свидетел е на окупацията и прогонването на палестинците.

Част от фактите, изнесени от Лангер са, че по данни от израелските архиви 2400 жилища са разрушени, 40% от палестинското население е в затворите, хиляди са подложени на изтезания. Всичко това става в нарушение на така нареченото международното право. В момента израелските колонизатори са около 500 000 души. Около 42% от Западния бряг е окупиран, 80% от водата там отива при израелските заселници, техните села процъфтяват. По граничните пунктове не са редки случаите на недопускане на палестински бременни жени до лекарска помощ. Към днешна дата повече от половината стена с височина 8 м и планирана дължина 710 км е изградена. Тя изяжда палестинската земя и не следва границата.

През 2004 г. Международният съд в Хага обявява стената за незаконна. САЩ налагат вето и решението не се приема.

Противно на тиражираните твърдения Израел до ден днешен е пренебрегнал десетки палестински постъпки за мир. През 1980 г. Израел признава Организацията за освобождение на Палестина и това води до признаването на 22% от земята на палестинците. Според резолюция 242 на Съвета за сигурност на ООН Израел трябва да освободи окупираната палестинска земя.

На срещата на най-високо равнище на Арабската лига в Бейрут през 2002 г. е приета инициатива, подкрепена единодушно от всички 22 арабски страни членки, по силата на която Израел може да бъде законно признат от всички арабски държави в Близкия изток, при положение че освободи окупираните палестински земи.

Според Лангер политиката на САЩ и Европа спрямо е неизменно едностранчива и произраелска. В САЩ се забелязва началото на процес на промяна с критики към политиката на Израел. Все пак Израел получава ежегодно около 3 милиарда долара от САЩ. На думи САЩ са против заселването на окупираните територии, но в същото време го финансират. Стойността на израелската окупация възлиза на около 9 милиарда долара, а на заселването – около 17 милиарда.

Ивицата Газа с площ 365 кв. км. е вероятно е най-гъсто населеният район на планетата със своите близо 1,5 млн. души население. При напускането на Газа от страна на Израел през 2005 г. множество селища остават разрушени. Лангер нарича Газа най-големият затвор на открито в света – той се контролира изцяло от Израел, а от 4 години е поставен под пълна блокада. Недостатъчното болнично оборудване е причина за разпространението на болести и смъртност поради липса на медицинска помощ. 90% от населението на Газа няма достъп до чиста вода. За свалянето на блокадата, която е недопустима в „цивилизования цвят“, Лангер разчита на силата на общественото мнение, особено на неговото активизиране след кръвопролитното нападение на флотилията, довело до масови протести в подкрепа на Палестина в много страни.

Жеко Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40