Директорът на Национален парк „Пирин” Георги Грънчаров подаде оставка и това беше приветствано от природозащитните организации в България. Те разпратиха декларация до медиите в която обясняват по-подробно причините за оставката – заради конфликта на интереси и близки връзки с концесионера на ски зона Банско „Юлен”.

Въпросът е – каква полза, че е подал оставка, след като в природния парк бяха извършени куп нарушения и природата е накърнена. Ски писти предизвикват свлачища и ерозия, нарушена е територията в защитена зона, строителството е настъпило в планината с благосклонното участие на подалия оставка директор. Заради безобразията Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България (виж тук).
Каква е връзката на бившия директор Грънчаров с концесионера на ски зоната Банско – „Юлен”?

В писмото си до медиите Коалиция „За да остане природа в България”, която обединява близо 30 екологически и природозащитни организации, обяснява по-конкретно (не за пръв път) този въпрос.

Собствеността в „Юлен” се дели между две офшорни фирми и община Банско. Собствеността в офшорните фирми е прикрита, но се смята, че е свързана с Цеко Минев – основен акционер в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация по ски. Един и същ човек е член на бордовете на „Юлен” и на фирмата „Витоша ски”, която притежава повечето лифтове в Природен парк „Витоша”, пише в писмото на природозащитниците. Банката е финансирала много от обектите в Банско.

Незаконният лифт на “Чалин валог”, сниман по време на посещението на експерти от ЕК и ЮНЕСКО. Снимка: Асоциация на парковете в България
Незаконният лифт на “Чалин валог”, сниман по време на посещението на експерти от ЕК и ЮНЕСКО. Снимка: Асоциация на парковете в България

От публикации в пресата стана ясно, че чрез ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка бащата на досегашния директор на парк „Пирин” Георги Грънчаров е построил два хотела в Банско, а съпругата на Грънчаров ги управлява. Регионалната инспекция по околна среда и водите – Благоевград, която е подчинена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), провеждаше обучителни семинари в единия от хотелите на Грънчарови, припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.

В течение на много години природозащитниците се опитваха да насочат вниманието на управляващите към управлението на Национален парк „Пирин”, което постепенно води до унищожението му.
Работата на директорите на националните паркове се контролира от Министерство на околната среда и водите. МОСВ при четири различни правителства от 2000 г. насам позволяваше неспазването на правилата в Националния парк заради ски зона Банско. Неотдавна МОСВ дори разреши строителството на два нови лифта в ски зона Банско в Национален парк Пирин, въпреки че станцията на едното съоръжение излиза извън пределите на сегашната концесия на „Юлен”, пишат природозащитниците.

Националните паркове са изключителна държавна собственост и по закон са най-сериозно охраняваните и запазени защитени територии в страната след резерватите.

Фирма “Юлен” АД е изсекла, изкопала и използва двойно по-голяма площ от разрешената по концесия. Снимка: Асоциация на парковете в България
Фирма “Юлен” АД е изсекла, изкопала и използва двойно по-голяма площ от разрешената по концесия. Снимка: Асоциация на парковете в България

Георги Грънчаров се прочу като първия в света директор на национален парк, който подкрепя строителството на нови ски зони вътре, въпреки че това е забранено от закона. Той поиска да се промени 10-годишния план за управление на Национален парк „Пирин”, за да могат да се построят два нови ски курорта – над Разлог и над Добринище, както и да се разшири ски зона Банско.

По време на управлението на Георги Грънчаров сателитни снимки показаха, че ски зоната в Банско е по-голяма от разрешената от правителството концесия от 99,5 хектара. Коалицията „За да остане природа в България” очаква сегашното правителство да обяви официалните данни от замерването на площта, обещани през лятото. Броят на леглата в Банско също нарасна най-малко два пъти в сравнение с изискванията на концесията.

Заради работата на Георги Грънчаров ЮНЕСКО взе решение, че или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Национален парк „Пирин” ще бъде прекратено, или организацията ще впише обекта в листата на „световното природно наследство в опасност” с всички последствия за имиджа на българската държава. Национален парк „Пирин” е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40