В света на комиксите Израел има дълга и жива история. Традицията е свързана най-вече с политическия критически коментар към политици в Израел. Има дори музей в израелския град Холон, т.нар. Израелски музей на карикатурите комиксите. Изданието The Jewish Daily Forward показва илюстрации от младия карикатурист Сиван Хурвиц. Неговите творби предизвикват много коментари в Израел.

“Turn Right at the End.” показва критика към някои тенденции в израелското общество. Действието се развива в бъдещето, представяйки един възможен сценарии за Израел. В едни това продиктува тъга, в други желание за борба срещу тенденциите за радикализация. За мнозина Израел се отклонява от своята цел, а именно да е страна на справедливостта. Именно това показва Сиван Хуриц в изложбата си “Turn Right at the End.”.

На тази илюстрация Сиван Хурвиц изобразява едно възможно бъдеще за активистите в Израел,ако Либерман остане в управлението.

Самият Хурвиц е израстнал в кибуц и се чувства задължен в това да отстоява правата на Израел. Но след акцията на армията в Ивицата Газа, той се разочарова. Той атакува сърцевината на доктрината, че Израел е „еврейска и демократична“ държава.

Кое е от първостепенно значение? Юдаизмът или демокрацията? Преди да съм жена, мъж, евреин, израелец, аз съм човек. И вярвам, че правата трябва да се основават на нашата човечност, а не от това дали сме евреи или не, или какви са евреите или не са. Това е дом за еврейския народ, но тук има е не-евреи. Трябва да защитим истинската демокрация.

Критика към образованието в Израел.Сиван Хурвиц критикува властта, че се изучава картата на "Велик Израел".

Като подзаглавие на изложбата, Хурвиц слага „Бъдещето на една страна, която се отказа от демокрацията“. С това той се надява да привлече вниманието на повече младежи към правата на човека, плурализмът и свободата на словото. Авторът напомня, че след докладът на Голдстоун  организацията Im Tirtzu започна медийна кампания, в която казва, че борците за правата на човека „работят с врага“. В карикатурите си Хурвиц осмива и лидерът на дясната „Израел наш дом“, Авигдор Либерман.

Може да посетите страницата на Сиван Хурвиц – www.sivanhurvitz.com

Благодарение на Ранен Омер-Шерман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40