На Всесъюзния конгрес на работническите и войнишки депутати през юни 1917 година в Русия , меншевикът Иракли Церетели казал:
– Понастоящем в Русия няма политическа партия, която би могла да заяви: „Дайте властта в наши ръце, отидете си, ние ще заемем мястото ви“.
В този момент от дъното на залата се изправил Владимир Илич Ленин, чиито болшевики имали най-малко депутатски гласове /само 105 от общо 822/. Той се провикнал:
-ЕСТЬ ТАКАЯ ПАРТИЯ! /Има такава партия/.
Владимир Илич въплътил гореказаното в дела няколко месеца по-късно. По твърде спорен начин наистина – чрез залпа на „Аврора“ и превземането на Зимния дворец. Ама го е направил.
На конгреса на БСП актьорът Стефан Рядков играел ролата на Ленин, по поръка на „Господари на ефира“. С „Капиталът“ на Маркс в ръка, той задавал въпроси към партийците на Станишев.
Има нещо много логично в това, че духът на Маркс и Ленин на конгреса на левицата е бил въплътен от комедиен актьор.
Тъй като в БСП и помен не е останало от Маркс, за Ленин да не говорим, че не е прилично.
Преди конгреса социалистите се заканиха да дадат историческа оценка на социализма в България от времето на Тодор Живков, че и на прехода – до наши дни.
Нищо подобно – както съобщават медиите, бил нафрашкан с клишета.До степен, че повечето делегати се размотавали из кафенетата.
Както се вижда и от сайта на БСП, извън лозунгите, в работата на конгреса се очертават следните основни тези:
1. Ритане срещу ръжен – тоест, плюнки по „Герб“ и Б.Борисов
2. Пикаене срещу вятъра – „Ние ще спечелим изборите“ /Валери Жаблянов/
3. Знаменито изказване на Георги Гергов, който изплакал за единството на партията. И който, ако се не лъжа, беше кум на Министъра на вътрешните работи на Иван Костов. Гергов подари на Богомил Бонев кон, пък Бонев на Гергов – самурайски меч. Или беше обратното. Пък после Муравей Радев подари на Гергов хотел „Санкт Петербург“, именуван на бившия Ленинград, където гръмна крайцерът „Аврора“.

Значи все пак има някаква примственост, нали?

Добре, че не са дали думата на Стефан Рядков – Ленин. Че ако се беше качил на трибуната, единственото което би могъл да каже е:
– Нет такая партия, товарищы!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40