Преди почти месец, на 5 септември, в Intidar съобщихме за ареста на известния бахрейнски блогър Али Абдулемам. За това време нищо не се е променило. Знаем, че е държан в затвор, адвокат не го е виждал, а властите не дават информация за правния му статут след ареста. Единствено жена му Жинан го е посетила на 30 септември, но само за час. Тя се опита да уреди второ посещение, за да види Али децата си, но това не бе разрешено.

Винсънт Форест, ръководител на  европейския офис на Front Line, международна фондация за защита на защитниците на правата на човека, бе на посещение в Бахрейн, за да даде оценка за състоянието на лишените от свобода политически активисти. За кампанията Free Ali Abdulemam, той заяви на 30 септември, че има сериозни съмнения за използване на мъчения срещу Али. Петнадесет дневният срок за задържането му изтече още на 19 септември и продължаващото му арест е в противоречие със самото бахрейнско право.

Сега, повече от всякога, политическите активисти и специално Али Абдулемам, имат нужда от помощ, включително вашата. Intidar се включи още на 5 септември в кампанията за освобождаването му, заедно с други активистки сайтове. Аз лично държа връзка с блогъри от арабските страни, като Сами бен Гарбия, който е от хората, стартирали тази кампания и известен блогър в Мароко и Тунис. С Джилиян Йорк, с която пишем заедно в Global Voices разпространяваме кампанията сред други страни, извън арабския свят. За момента са се включили редица блогъри от САЩ, Европа, Близкия изток. Бих искал да призова българските блогъри да се присъединят към акцията за освобождаването на Али Абдулемам, за да може свободата на словото да постигне един успех, макар и малък. Зная, че сигурно това е далечна тема, кампанията не е позната тук, но все пак се надявам Intidar да не остане единственият български блог, който подкрепя тази акция.

Как може да се помогне?

1. Изпращане на писма до посолството на Бахрейн (подобни акции има във всички страни, в които страната има посолство). Тъй като в България няма посолство, може да се използва мейлът на посолството им в Англия – information@bahrainembassy.co.uk. Повечето от европейските активисти пращат във Великобритания, поради липсата на посолство в повечето европейски страни.

2. Пращане на съобщения до министъра на външните работи на Бахрейн в Twitter @ KhalidalKhalifa

3. Употреба на тага в Twitter #abdulemam и #bahrain

4. Използване на банер на инициативата.

5. Ре-публикуване на тази или друга публикация, призоваваща за освобождаването на Али Абдулемам.

Още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40