Глобата за пътуване без билет в градския транспорт на София да стане 20 лева от 1 януари 2011г, предлагат кметицата Фандъкова и някакво очилато гейче, което било зам.кмет по транспорта.  За това ни информират днес медиите, някои от които възторжено ( „20 лева глоба! Браво“, пък е култово заглавие на гнусният парцал „24 часа“ от август).

С новия размер на глобата  се целяло да се увеличат приходите на Градския транспорт и в перспектива да се спре дофинансирането на ЦГМ. В подкрепа на намеренията си общинарите жонглират с някакви числа, като това започна още преди няколко месеца, когато само се „опипваше почвата“. Градският транспорт губел  по 25 млн. лева на година заради „гратисчиите“ (Фандъкова), благодарение на електронното таксуване приходите се били увеличили с 5 млн. лева (пак тя)  и подобни.

Айде  да зададем няколко въпроса освен основният за това какво „нищо“ ще постигнат с по-високата глоба.

Могат ли да обяснят, как по дяволите са изчислили какви са загубите на ЦГМ от „гратисчиите“? С какъв метод? Незнам дали някой се е интересувал, но сигурно е по лесно да намериш данни за финансовите отчети на ДАНС, отколкото на ЦГМ. Но  сигурното  е, че основното перо в бюджета на Градския транспорт е именно „дофинансирането“, а не приходите от продажба на билети. Тоест това което се цели е увеличаването на собствените приходи на общинската транспортна фирма за да се  намали размера на бюджетното финансиране. Но това, което забравят е, че  градския транспорт е изключително важна обществена услуга,  а не печалбарско предприятие или „касичка“…А откъде са се взели  все пак тия 25 милиона? – изсмукали са ги от пръстите си и са ги поднесли на кметицата, която без да провери ги съобщава пред медиите, предполагам усмихната. Само да и пропомня, че  прякорът на един от предшествениците и беше „Усмихнатото лице на корупцията“…

Същото е положението и с тикет системата. Въведоха я пробно в трамваи и тролеи през август 2008г, като профукаха 4 милиона лева и само след три месеца обявиха, че планират да се откажат и начинанието им е провал. Но някой някъде реши, с неизвестни мотиви, най- вероятно „комисионерски“, че не може така. Раздадоха карти на пенсионерите, започнаха да „отчитат повече пътувания“ и запазиха системата, не била провал. Сега, на фона на  приказките за безпаричие и увеличаване на глоби, възнамеряват да похарчат още 8 млн.  за да покрият целия транспорт с елекронната система за таксуване. Това си е чист цинизъм, кой каквото ще да ми разправя. А откъде са се взели 5-те милиона увеличени приходи „благодарение на електронната система“? Може наистина да имат увеличение на общите приходи, но това най-вероятно се дължи на повечето хора ползващи метрото след пускането му до Центъра и Младост. Но защо да не кажат, че е благодарение на на тикет системата? Кой ще ги пита? На журналистите не им дреме, граждански контрол няма.

Увеличаването на глобата на 20 лева няма да увеличи приходите на транспорта, обратното може да си мисли само глупак или некъдърник, работещ в Столична община, да речем.

Това е репресивна мярка, насочена срещу хората с ниски доходи, които са реално ползващите и нуждаещи се от градски транспорт. В условията на криза, когато всеки цепи стотинката на две и се чуди как да оцелее, понякога си позволява да пътува без билет, за да спести накой лев и да закърпи с това поредната дупка в семейния бюджет. Общината разчита на това, че уплашени от размера на глобата и разправиите с контрольорите, хората няма да пропускат да дупчат билет или да се таксуват. Това просто няма да стане, дами и господа общинари, ножът е опрял до кокал, хората са бедни и озлобени, а вие се явявате в ролята на най-долнопробни РЕКЕТЬОРИ.

Журналисти и простаци вече потриват ръце:  „Няма по-добър начин да въздействаш на българина от това да му бръкнеш в джоба. Лошото е, че има една група от мургави гратисчии, от която 20 лв. контрольорът може да вземе само ако е придружен от въоръжен полицай.“ (редакционен коментар на 24 часа, от август, когато за пръв път се лансира идеята за увеличената глоба) . Това може да го напише само някой лунатик или такъв който през живота си не е виждал рейс или трамвай. Което важи за журналистите по принцип – те са хора от „голямото добро утро“, не се бутат с раята по рейсовете.

На „мургавите гратисчии“ въобще не им дреме дали глобата е 10, 20 или 200 лева – ако някой си мисли, че от тях ще се вземат  пари от глоби, значи е много скаран с действителността  и въобще не е наясно с цялостната сложна ситуация около това малцинство.

Това, което ще стане като резултат от увеличението е, че ще се увеличи единствено броя на скандалите и разправиите по рейсовете. А заради тия 20 лева,  като „нещатни сътрудници“ на общината в рекетьорската и дейност, ще се включат отново менте-контрольорори, ако не друго в България лумпени има колкото искаш…Отново ще бият и влачат по спирките жени и деца заради общинарски безумия и недомислици. Ако има поне наченки на Гражданско общество в България, това не трябва да се допуска.

7 thoughts on “20 лева глоба за без билет – глупост, рекет и репресивна мярка”
 1. Трябва в автобусите да се влиза през една врата и да се плаща при качването това е единствения начин

 2. София, софия :). Кога ще се наканят да възприемат варненския модел на градския транспорт, където гратисчии няма от години. Във всяка кола има продавач на билети, който обхожда всички и ги таксува. Няма предни, задни врати, дупчене и шофьор. Качваш се, и до 20 секунди при теб е жълтата шапка и подаваш 1 лев. Край на мисленето. Няма лелки по будките, няма контрольори (има ама те са за контрол на продавачите, не на хората, защото всеки има билет). Няма тревоги дали имаш билет от вчера и къде да си купиш. Транспорта не се занимават с изчисления колко са загубили от гратисчии, защото такива няма.
  А по въпроса с ромите, да – трябва да пътуват без пари докато не ги интегрираме. Наша е вината, че нямат пари.
  Но, разбира се, Фандъка не желае разрешаване на проблема, нейнара роля е да създава градски полемики между обикновените хора, дрезги за вестниците и да държи напрежението на ниско ниво. Ама това е тя – специалист ниско напрежение.

 3. Немат пара да плащат заплати на толкова контрольори. За това е целия цирк в София. Ако требе всеки рейс да си има контрольор и то трябва да са на две смени като шофьорите, смятай колко народ трябва да вземат ;)

 4. Peshak , доколкото ми е известно градският транспорт е създаден да действува, като обществена услуга, и е построен и изплатен от хората, които го ползуват и това важи не само за София а за цяла България ако не помните! Той не средство за прибиране на парите ни от държавата или поне не би трябвало да бъде, нали си има данъци – видими и скрити, такси смет, данък сгради и кладенци и осигуровки за тази цел. Доколкото ми е известно с част от тези пари се плаща на „дружествата“(какви-кой-колко-защо нам не ни е известно, но…), за да ни превозват, защо трябва да се плаща дпопълнително? Отговорът никога не е еднозначен, и може би би трябвало да питате хората, за които отидохте да гласувате защо не са ви питали за това?

 5. Хора не се плашете:) Тази глоба е въз основа на Наредбата на Столичния Общински Съвет, т.к. според чл. 15 , ал. 3 ЗНА, ако подзаконовият нормативен акт противоречи на закон, се прилага законът, а в даден случай разпоредбата на чл. 101 ЗАП. Можете да обжалвате наказателното постановление по административен път в Общината, ако там ви откажат-тогава смело отивайте в СРС и подавайте жалба.
  P.S. Запомнете най-главното, глоба на място не се плаща, за нея се изисква Акт, въз основа на който после се издава Наказателно постановление.
  Ако имате проблем обръщайте се при мен на e-mail: evgheni_todorov@abv.bg
  От сърце ви пожелавам да нямате подобни проблеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40