- Без Лого - https://bezlogo.com -

600 учени на протест с вързани ръце

Около 600 млади учени се събраха в сряда на протест срещу орязаните пари на БАН. Стачкуващите преминаха пред сградите на парламента и Министерския съвет. За да изразят недоволството си от липсата на средства за наука, те си „вързаха ръцете“ с дълго въже. Така те искаха да покажат, че сегашната политика пречи на учените да се развиват и като цяло да вършат работата си.

[1]
НАУКАТА ПОД НАБЛЮДЕНИЕ: "ДА ОСВОБОДИМ НАУКАТА" - Това е новата рамка на науката!!!

С плакати протестиращите заявиха, че „разрухата на БАН е национално предателство“. Учените настояват науката от предизборните обещания да стане наистина приоритет. Парите за наука пък да достигат до 1% от БВП. В бюджета за 2011 година средствата, с които ще разполага БАН, са около 59 млн. лева, или към 0,2 от БВП.

„2011 г. – Бюджетът на невежеството“, „Учен – 270 лв., боклукчия – 660 лв. Кое цените повече“, „Доцент Сергей Игнатов – учен с 1 публикация и 0 цитата“, такива плакати разнасяха учените. Те настояват и за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, когото определиха като експериментатор. Дянков нарича учените „феодални старци“ и икономистите „малоумници“, за да не го критикуват“, твърди Христо Лавчиев от БАН.

http://www.novinar.net/news/600-ucheni-na-protest-s-var….html [2]

http://argobg.info [3]

Призив за Световен Форум – Наука и Демокрация
http://bulgaria.indymedia.org/article/36803 [4]

препратка: http://www.sncs.fr [5]