- Без Лого - https://bezlogo.com -

Гърция: Полицейски хеликоптер следи шествието за годишнината от политехниката

[1]Анастасия Балездрова
С традиционното предаване на знамето на Атинската политехника, изцапано с кръвта на студентите, загинали при  героичните събития отпреди 37 години започна шествието, което отбелязва годишнината от славната дата. На кратката церемония пред историческата сграда бяха споменати са имената на всички убити студенти. “Братя вие сте живи и ни показвате пътя”, извикаха в отговор днешните студенти в политехниката и потеглиха на годишното си шествие из центъра на гръцката столица, което по традиция ще завърши пред сградата на американското посолство.
По пътя си из централните атински улици те скандират: “Американци, убийци на народите”, “Политехниката е жива и ни кани за нови борби”, “Политехниката не беше празник, а революция и народна борба”, “Независимост и народно управление”, “Революциите не се поставят в музеи”, “Напред за политехниките на нашето поколение”.
Над 7 хиляди полицаи охраняват центъра на Атина, сградите на държавните институции и на американското посолство, за да се избегнат размирици. В полицейската операция участва и хеликоптер.
Очаквайте подробности.