Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий, ще трябва да плати глоба за това, че е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници“ и „прокълнати“

За първи път висше духовно лице в България беше осъдено за дискриминация, съобщи „Дарик“.

Игуменът на Троянския манастир – епископ Теодосий, ще трябва да плати глоба за това, че през 2008 г. е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници“ и „прокълнати“.

Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера, съобщи подалият жалба срещу игумена Петър Кичашки. Той призова Светия Синод на Българската православна църква (bg-patriarshia.bg) да освободи от поста осъдения за дискриминация игумен.

Кичашки заявява пред „Дарик“: „Игуменът вече е осъден за дискриминация, за обида пряко към мен. Най-после има решение по този наболял казус.

Освен това комисията е определила една глоба, която трябва да плати, символична глоба от 250 лв., които не са много, но са символ на това, че човекът е наистина осъден.

Той е посочен за човек, който е дискриминирал хора с увреждания.

Призовавам за много здрав разум в редиците на Българската православна църква. Без да съм набожен смея да твърдя, че ще бъде срам и позор за България като нация, ако човек, осъден за дискриминация, дискриминирал хора с увреждания, обиждал ги е, остане на поста си като игумен на Троянската света обител.

Той е с много висок сан в йерархията на църквата. Това е един много голям срам за всички вярващи.“

В отговор на въпрос Кичашки казва, че в редиците на Българската православна църква има и други духовници, които са със същата нагласа като игумен Теодосий.

„За мое огромно съжаление е така. Това е видно от стенограмата от последното заседание срещу игумена. Той беше привикал едно младо момче, свещеник, отец Кирил се казва, да свидетелства в негова полза.

Комисията е проявила юридическа мисъл и не му е признала показанията. Той не е бил пряк очевидец.

В показанията се казва, че според него и според неговия прочит на Библията наистина Исус бил казал, че хора с увреждания са грешни. Според него всички хора сме грешници, а хората с увреждания са повече грешни от другите хора.

Най-после справедливостта е възтържествувала. Вижда се, че този човек наистина е извършвал нещата, които аз твърдях, които той упорито отричаше да са се случвали. Ето моментът, в който той получава публично порицание за неправилно държание от човек на висш църковен сан.“

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий заяви пред „Дарик“, че няма да обжалва наложената му от Комисията за защита от дискриминация глоба в размер на 250 лв и ще я плати.

Той засега не смята да се оттегля сам от поста игумен на манастира, макар да казва, че вече е на възраст, 77 години, над 50 години от които е работил за църквата, и би си отпочинал.

Преди две години в интервю за „Дарик“ игуменът Теодосий казал, че е готов и 5000 лв. да плати, ако хората с увреждания, които е изгонил от храма сезират Комисията за защита от дискриминация.

Той не се смятал за виновен, защото инвалидите вдигали много шум с количките и се държали много лошо.

One thought on “Игуменът на Троянския манастир осъден за дискриминация”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40