Стачките на служителите в кметствата и организациите за местно самоуправление продължават в понеделник и вторник на 22 и 23 ноември. Това предложи Темис Баласопулос, председател на Гръцкия съюз на служителите в организациите за местно самоуправление на събранието на синдиката във връзка със изискванията им за повишаване на заплатата, проблеми със социалното осигуряване и предстоящите уволнения. След три часово обсъждане се взе решение стачката да продължи още два дни. Две 24-часови работни стачки ще се предприемат – едната е в понеделник, като деня ще се използва за организация на всички служители в кметствата и в общините на страната за участие в протеста. Във вторник ще се проведе протестно шествие от централата на синдиката на площад Карейскаки в столицата до парламента на площад Синтагма.

Освен трудностите и неволите за гражданите, които имат да решават административни въпроси в началото на седмицата, друг сериозен въпрос е този с отпадъците. Стачните действия бяха обявени първоначално само за два дни, като в момента ситуацията с градските кофи за боклук е все още е под контрол. Решението да се продължат стачните действия може да се окаже дори опасно за общественото здраве, след като и служителите от отдел „Чистота” са общински работници и няма да се върнат по работните си места до сряда. Познатите от началото на годината картини с преливащи кофи за боклук и чували с разсипани битови отпадъци по тротоарите най-вероятно ще се появят и този път след като до средата на седмицата общинските служители ще стачкуват.

На събранието на синдиката стана ясно, че стачните действия не ентусиазират вече до такава степен държавните служители от местното самоуправление. „Стачните действия в момента са изключително трудни, поради ситуацията, в която се намират служителите в момента,” заяви Баласопулос и поясни: „Всичко това, което чуват и виждат около себе си ги дистанцира, парализира и плаши.”  Той поясни, че в същото време вътрешното им недоволство и яд расте, но не са достатъчно активни, за да допринесат за постигането на синдикалните цели.

Председателят на общо-гръцкия синдикат Темис Баласопулос подчерта, че синдикалните лидери по райони трябва да се заемат по-сериозно с агитацията на работещите в конкретните сектори, за да може исканията им да бъдат отвоювани. Синдикалният лидер не пропусна да отбележи, че в последно време чува много често обвинението, че ако на власт бе друга партия (Нова Демокрация например) синдикатите се щели да вложат много по-сериозни усилия в стачните си действия. Подобно обвинение се оказва, че може да остави сериозно петно върху синдикалните сили в Гърция, което бе и причината управителният съвет на съюза да подчертае необходимостта от по-активни действия.

Между присъстващите имаше и някой недоволни, който изискваха не просто да няма уволнения и съкращения в кметствата и общините, а всички служители на временен договор да бъдат назначени на постоянна държавна служба и с минимална заплата от 1400 евро. Смели предложения като това обаче не бяха подкрепени.

Основните изисквания останаха за запазване на Колективния трудов договор, създаване на нова справедлива система за заплащане (по-високи заплати-б.а.), връщане на преференциалните добавки и други желания около социалната политика и придобивки, които в сегашния период на криза трудно могат да бъдат изпълнени. За сравнение минималната работна заплата в частния сектор е 740 евро, а препоръката на оглавяващия МВФ Доминик Стрс-Кан още в началото на годината бе Гърция да намали работната заплата, за да си върне част от загубената конкурентост и да даде глътка въздух на износа и производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40