Каква организация, според вас, може да си постави за цел „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м. февруари 2009 г.“? Това е т.нар. Закон за подслушването на Интернет, ако не се сещате. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Моята първа асоциация би била с организираната престъпност, мафията или някаква друга тайна подмолна сила, но не бих бил прав.

С преодоляване на закони се занимава специален съвет към Министъра на културата. Нарича се Съвет за защита на интелектуалната собственост и формално изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или по-скоро не целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации.

За пример може да се даде друга от целите на Съвета – „регламентиране на отговорността на доставчиците на интернет услуги при обмена на защитено съдържание“ и „законодателна промяна за създаване на правно основание за реализиране на сътрудничеството между доставчиците на интернет услуги и правоносителите“. Сещайте се за идеята за „трите удара“, която води до прекратяване достъпа до интернет единствено възоснова на донос от заинтересована страна.

Повече и по-подробно за Целите на Съвета може да научите от Плана (.doc) за неговата дейност. Планът ще бъде обсъждан в затворен кръг на 04.11.2010г. от 14,00 часа в Министерството на културата, зала „Колегиум”, шести етаж, но се надявам да не отблъснат интерес, ако сте заинтересован гражданин или журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40