Самото начало на учебната година в Софийския университет показа, че трудностите, причинени от значителното намаляване на държавната субсидия през лятото, се явяват истинска заплаха за продължителността на семестрите, условията на следване и преподаване. Затова и съществуващата вече от близо година студентска група „Инициатива срещу орязване на парите за образование” реши да спомогне в организирането на най-активните и загрижени за бъдещето на университета студенти. На проведените от нея дискусии дойдоха десетки студенти, решени да излязат на протест срещу пагубната държавна политика към висшето образование в момента.

Така на 20 октомври 2010 година в София се проведе първият студентски протест пред Министерство на образованието. Под мотото „Образованието – приоритет на дела, не на думи” се събраха около 300 студенти, най-вече от СУ, подкрепени и от свои колеги от други университети. Беше изчетена декларация, засягаща тежките последствия върху академичната общност от намалените финанси и непрекъснатите нападки от страна на образователния министър за „нереформираност”. Целяща ново отношение и грижа на държавата към сектора, възстановяване на отнетите средства и приемане на повишени, а не намаляващи бюджети за образование за периода 2011-2013 година. След като беше одобрена от присъстващите, тя бе внесена в Министерството. Студентите обаче категорично отказаха да приемат предложението за среща с министър Сергей Игнатов в неговия кабинет и вместо това отговориха с възгласи „Игнатов слез”. Представител на властта обаче така и не посмя да говори пред протестиращите. Затова пък в продължение на близо два часа десетки студенти свободно говореха от трибуната и споделяха своите тревоги и болка от състоянието на университета си и споделиха необходимостта учащи и преподаватели да са обединени в предотвратяването на унищожителните планове на властта. Изказаха се опасения, че догодина може да се пристъпи и към значително увеличаване на студентските такси. Всички тези причини задължават протестите да се продължат.
Продължението не закъсня и на 28 октомври се проведе студентско шествие, подготвено от студенти от четири университета – СУ, НАТФИЗ, НХА и НМА. Шествието „Искаме да учим”, наблегна на неприемането на предстоящите принудителни „дървени” ваканции. Мразовитото и валежно време не спря повече от 600 протестиращи да отправят недоволството си към Министерски съвет и Народното събрание. Въпреки несбъдването на очакваната масовост, студентското шествие привличаше вниманието със заразителните скандирания и задружност на участващите. То получи подкрепа и на синдикална структура, на дейци на културата и изкуството. Имаше множество транспаранти и плакати, а създадената от Правителството криза в държавното образование беше онагледена и с ковчег – ако не бъдат върнати финансите, университетите загиват.
Пред Парламента бе изчетена декларация, с която се потвърдиха исканията от предишния протест. В нея се отбелязва, че всички предприемани реформи от страна на държавата трябва да се правят открито, с публични разисквания и при отчитане мнението на студентите (а не както досегашният проект Закон за висшето образование, който се създаде в условия на публична недостъпност и секретност). Изказванията на студентите сочат готовност да се продължи с протестите дотогава, докато политическият елит не обърне внимание на исканията и не предприеме мерки за подобряване на положението. Насърчително се приеха думите, че от студентите ще зависи все повече и повече какво се случва в образованието. В тази връзка остро неодобрение получи Студентският съвет на Софийския университет, които предпочете не интересите на своите колеги, а близостта си и контактите с властта.
Двата протеста показаха, че когато студентите сме убедени в правотата на своите искания и единни, можем да постигнем всичко.
Няма да се дадем, няма да престанем!

One thought on “С двата студентски протеста битката за образованието започна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40