Ломани е на 24 години, от Афганистан. От 7 години живее в Гърция, където работи и учи социология в Егейския университет на остров Лесбос. Напуснал е родината си заедно с братята си през 1999 г. по политически причини и първоначално за няколко години е живял в Пакистан. В Гърция е пристигнал не по директен канал, а след като е обиколил почти цяла югоизточна Азия. Сега е член и координатор на Мрежата за социална подкрепа на бежанците и имигрантите, която заедно с Мрежата за политически и социални права свикват среща, за да организират протести срещу фашистките, както те ги наричат, нападения срещу имигранти в Гърция.
В интервю за GRReporter Ломани разказа как десетки имигранти, предимно от югоизточна Азия и Африка стават всекидневно жертви на нападения с ножове от страна на крайнодесни групи, без обаче полицията да е заловила нито един от нападателите. Според него в много райони в центъра на Атина имигрантите не смеят да припарят нито денем, нито нощем. На площад Свети Пантелеймон, площад Атика, в района на жп гарата, но и в квартали като Неос Козмос, Амбелокипи и на площад Америки е имало ред нападения срещу тях. „В тези групи участват и деца на 14-15 години. Те в момента може и да го правят само защото им харесва да бият хора, но този феномен в бъдеще ще стане неконтролируем, ако не бъде спрян” твърди Ломани.
Мрежата за социална подкрепа на бежанците и имигрантите смята, че държавата е задължена да осигури сигурността на хората, независимо от  това дали са легални или нелегални, от техния произход, религия и език. „Не е възможно тези паравоенни групи да идват и да палят места, където хората се молят, дори и техните домове, после да лепят нацистки плакати и да скандират подобни лозунги, а полицията да не прави нищо”, каза още Ломани. „Колкото до тези комисии от негодуващи граждани, това е една голяма лъжа. Никой възмутен гражданин не би ранил никого с нож, не би подпалил помещение, не би нападнал  човек на улицата”.
Ломани споделя общото мнение, че в Гърция проблемът с имигрантите е сериозен. И тук той изложи предложенията на организацията към Европейския Съюз: да бъде предоставено правото на имигрантите да пътуват в цяла Европа и да бъде анулиран регламент Дъблин II, по силата на който всички нелегални имигранти, които се залавят в някоя западоевропейска страна, биват връщани в първата страна-членка, където са пристигнали. „Имиграцията е резултат на политическата ситуация в родните на имигрантите страни, за която Западът има голяма вина. Преди САЩ да нападнат Афганистан, нямаше никакъв приток на имигранти към Европа. Същото важи и за Ирак. От Бангладеш пък хората бягат заради бедността. Всички тези хора, старци, жени, малки деца вървят с дни и седмици, за да избягат от страните си, защото имат нужда от убежище или от хуманитарна помощ. Не го правят, за да видят Европа” казва още Ломани. „Знаете ли, че когато пристанищната полиция открие някоя от надуваемите лодки, в които са натоварени имигрантите, отива близо до нея и предизвиква вълнение, за да я преобърне? И това не го казвам аз. Написано е в доклад на немската организация за защита на бежанците Pro Asyl. Според нас силите на Frontex трябва да напуснат границата. Те използват военна екипировка срещу хора, които нямат друг избор. По силата на международни конвенции имат право на убежище” подчерта младият мъж и добави, че европейските средства, които се отпускат биха могли да бъдат използвани за построяването на нормални бази за прием на имигранти, а не за затвори, както той нарича действащите центрове за прием. Миналата година Мрежата е организирала летен 10-дневен no border camp на остров Лесбос, в който са участвали над 500 души от много европейски страни, Африка, Азия и Америка. Цел на тази най-голяма по рода си инициатива в Европа е било информирането на публиката за много лошите условия в местния приемен център, който е бил предвиден за 200, а е помещавал над 1.000 души „зад високи стени и решетки в крайно мисерни условия, без никакви права”.
Мрежата за социална подкрепа на бежанците и имигрантите смята, че проблемът с имигрантите далеч не провокира само ксенофобски настроения. „Сега вече някои излизат на улицата и казват „не ми харесва, че си черен, че се обличаш по този начин и т.н. и ако не си тръгнеш от тук, ще ти извадя нож”. Това е опасно, както и фактът, че кандидатът на крайнодясната Хриси авги (Златна зора) бе избран за общински съветник с толкова голям процент гласове. Същият този Никос Михалолякос в телевизонни предавания е казвал, че полицията трябва да даде оръжия на членовете на групата, за да „изчистят центъра на Атина. Да, има проблем. Кризата засяга всички ни, губим работата си, заплатите падат, цените се покачват, но имигрантите ли са виновни за това”,  пита риторично Ломани и обвнинява медиите, че представят една изопачена реалност, в която имигрантите са нападателите на мирните жители на атинския център, които се боят да излязат на улицата. „При едно посещение на въпросните места дори и най-незапознатият с темата човек би разбрал, че това не е вярно”.
„Аз дойдох тук, за да не се чувствам заплашен. За да имам документи и права. Ако тази страна не може да ми ги предостави, нека ме пусне да замина от тук”, каза Ломани и подчерта, че „нищо не може да спре хората да напускат родните си страни, в които им е невъзможно да живеят. Ние в Афганистан имаме реки, но нямаме море, дори не знаем как изглежда. А тук преминаваме морето в надуваеми лодки. Обезнадежденият човек дори би преплувал разстоянието, което го дели от Европа”.

Анастасия Балездрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40