Не е само Вальо Топлото – замесени са интереси на ВИС, СИК и Румен Гайтански-Вълка.

Още 12 000 абонати се отказаха т. г. от услугите на “Топлофикация-София” и се набутаха в ЧЕЗ (не че това е по-добър вариант). Крахът на дружеството, което обаче няма алтернатива в соцпанелките без комини, дойде след арестуването на директора Валентин Димитров-Топлото.

Засега той е осъден за над милион лева данъци, които дължи върху доходи. Получил ги бил от покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия, но не ги е декларирал. Жена му Станислава също опита преживяването да е с белезници – заради рекет, както твърдяха властите.

Но  без Вальо или с Вальо – “Топлофикация” е пред фалит.

Защо? Дали някой не иска да я вземе на безценица? Издишат ли доказателствата срещу Топлото, прочул се в ареста на “Г. М. Димитров”, че черпи великодушно с вафли бременни пощеливи циганки, които и до днес го боготворят?

За тия неща попитахме един от бившите шефове във финансовото разузнаване – Н. И. Той не се афишира заради заплахи срещу него. От думите му стана ясно едно – че докато Бойко Борисов е бил кмет, топченгето Ботьо Ботев яко е копал за доказателства срещу Топлото. Изкопал ли ги е накрая? За този период разследването не иска да говори без нареждане отгоре. А на това “отгоре” сега едва ли му е до Топлото – замениха го всякакви “Нагли”, “Октоподи” и имоти…

Сигнали за източвани милиони от “Топлофикация” е имало още през 1996 г. – много преди да започнат следствените действия срещу Валентин Димитров. По тях обаче не е работено. По това време хубавецът-умник Вальо имаше запазена маса в “Хилтън”, на която не сядаше без морски дарове и знойни красавици. От най-актуалните “Мис България”!

“Ставаше дума за около 40 млн. лв. – огромна сума. Имаше съмнения, че Вальо е подставено лице, а основната част са отишли за нещо друго”, твърди Н. И.

“Източени са много повече, дали не са над 10 пъти повече, не знам, това съдът трябва да установи, но според нашите експерти с точно толкова са надути сметките на абонатите”, потвърди и шефът на Федерацията за защита на потребителите Павел Кърлев. Според него парите са били калкулирани в сметките на софиянци и целта била евтина приватизация на парното от руски магнати. Така смятат и разследващи магистрати, които се пазят от официални изявления като дявол от тамян.
Сагата с Топлото е минала през три правителства от 1996 г. насам, без сегашното.

Най-вътре е червеният министър е Румен Овчаров-Дългия инкасатор,

който нашумя покрай писмото на Топлото към него – Р. Овч.
На Валентин Димитров е бил даден от приятели в правителството “гратисен период”, за да прикрие парите на сигурно място и да замете следите, твърди ексразузнавачът. Към тези съмнения навежда официалната хронология на събитията. Неофициалната си я знаят само преките участници. Дано до нея се докопат и съдиите!

Първият официален писмен сигнал постъпва в НСБОП на 23 февруари 2005 г.: за теглене на половин милион лева от майката на Топлото – баба Цецка – от родна банка. Тя е генерален пълномощник на сина си. НСБОП пита първо Агенцията за финансовото разузнаване – АФР (която днес е едно неработещо звено, б.р.) за наличие на данни за изпиране на пари и за доходите на семейството.

Днес това се проследява без проблеми, като имаме предвид, че дори вицепремиерът и най-силен министър Цветан Цветанов не е недосегаем. Но по онова безвремие всичко става бавно, постепенно и секретно. Отговорът се бави 2-3 месеца и гласи, че няма данни за пране на пари, но доходите на Топлите не отговарят на постъпленията в семейството. През декември 2005 г. АФР получава запитване от австрийските си колеги за сметки с титуляр българската фирма “Про марк”, чийто собственик е Валентин Димитров – в австрийска банка той държи 1, 64 млн. евро, сочат секретните документи!

Сметката във Виена е открита през 1999 г. и дълго стои празна. Започва да се пълни чак след 2003 г. През 2003-2004 г. е захранвана с преводи от седем офшорни фирми – от Кипър, Лихтенщайн, Панама. Австрийците предупреждават нашето разузнаване за нещо нередно, след като от нея са изтеглени над 200 000 хил. евро наведнъж!

Пак през 1999 г., незнайно по каква логика, частна фирма праща на нейни разноски трима държавни финансови чиновници да купуват резервни части за топлофикационни системи.

Сред тях е и… Мария Мургина, а фирмата е на мъжа, с когото живее!

Тогава тя е обикновен финансов чиновник, който не се осмелява дори да мечтае за бъдещия шефски пост в Националната агенция по приходите – НАП. Днес Мургина също е разследвана, но не е ясно дали тази част от биографията й е сред гледаните под лупа.

Следственото дело срещу Валентин Димитров е образувано чак през юни 2003 г., а той е арестуван през юли. Тогава баба Цецка успява да продаде апартамента в центъра на София. Едва 23 дни по-късно Софийският градски съд налага възбрана върху три имота на Топлото – вила в Банкя, апартамент в жк “Белите брези” и мезонет от 225 квадрата в същия квартал.

От времето на първия сигнал до момента на ареста изтичат доста години – и Топлото, и кръгът около него са имали време да изчистят сума ти пари. По предварителни данни Топлото е вземал “законна” комисиона от 5 процента от източените и препрани средства. Според финансовия разузнавач Н. И. това нямаше да стане, ако над Валентин Димитров нямаше три чадъра – политически, финансово-ревизионен и финансово разузнавачески.

“От три страни пазят Топлото и няма да е лесно да го осъдят”, заяви Н. И. “Схемата наистина е тройна и е действала дълго време с благословията на високи покровители. Ще ги познаете по дрехите, характерно скъпарски за хора от Тройната коалиция. Далаверата не може да се осъществи без помощта на енергийни министри, високопоставени финансисти, кметове, общински съветници и тяхната банка”, е категоричен бившият червен секретар на МВР Цвятко Цветков. Според него трябва да се търси отговорност от бизнесмени с инициали Х. К. и Х. Г. В схемата имало замесени интереси на останки от ВИС, СИК и на Румен Гайтански-Вълка.

Точно заради източването на “Топлофикация”-София е бил уволнен шефът на българското бюро на Интерпол. Според схема, с която разполагаме, източването започва още по времето на кметуването на Стефан Софиянски. В кюпа са хора от СДС, бос на банка, свързана със столичните финанси, бивш шеф на общински съвет, бизнесмен в енергетиката – Х. К., сега разследван. Другата линия води към БСП – общинари, свързани със софийската организация на столетницата, министър в две правителства, чиято гордост са изучените му в чужбина деца, финансово-брокерска къща, свързана с него, зам.-министър на финансите…

Сметки са открити в Австрия, Англия, Британските Вирджински острови и Малта. Парите от “Топлофикация” години наред търси и Скотланд ярд в Лондон, но ако ги намери, според закона те остават в Англия.

Мистериозният банкер Дейвид, за който напоследък “при закрити врати” бе изнесена информация, е работел за интересите на руско енергийно дружество с еврейско лоби и апетити към българския пазар, разкриха финансовите разузнавачи. В схемата, предоставена на прокуратурата, са разследвани и “Банско пропърти партнърс” – там

баба Цецка продава дела си от 50% по номинал за 2600 лева.

По пазарна оценка той струва между 750 хил. лв. и 1, 6 млн. евро. В полезрението на магистратите попадат и две офшорни фирми – “Григ” и “Метаконсулт”. Сред проверяваните по сигнали фирми е и КМК, в която участва Гроздан Добрев, “Риск инженеринг”, “Фронтиер” на Румен Овчаровия авер Красимир Георгиев, съдружник в универсален терминал- Бургас, “Спарки” на Димитров и Добрев, “Сайформ Трейдинг” – Кипър , “Инсист Елекетроник”(бивша фирма на ДС – научно-техническото разузнаване), “Електроимпекс”, “Батс”, “Машиноекспорт”.

Наблюдавали се и фирми на входа на “Топлофикация” – “Интерпетролиум енд партнърс (на взривения в асансьор сикаджийски бос Стоил Славов – баща на плейбоя Жоро Главата) – фирмата доставя мазут на “Топлофикация” на цена от 400 лв., закупен от Държавния резерв по 218, 40 лв; “Газтрейд” – доставчик на гориво, “Дамекс”, както и други фирми – доставчици и подизпълнители. Все по-дебелите става папките с материали по делото. Обемът на работа е огромен и едва ли е проследено всичко.

Все пак разследващите стигат и до фирма “Шибър”, хора от която отговарят по делото заедно с Вальо Топлото. То отдавна щеше да бъде приключено, ако не се вършеше първоначално от временна работна група с хора от МВР и финансовото разузнаване, които без СРС е нямало как да стигнат до “чадърите”, коментират следователи. Така или иначе по всичко изглежда, че покровителите са снели чадъра от Топлото и той сам ще отнесе наказанието, ако има такова, а те по-късно вероятно ще му се отблагодарят подобаващо.

Най в час със случая бил зам.-министърът на финансите Нихат Зия, който отговаряше за АФР и бе главен инспектор на държавата, преди катастрофа да го прати в дългогодишна кома. Той така и не дойде в съзнание. Според Н. И. катастрофата не е случайна.

Съпругата на Зия, за когото казват, че бил честен и свестен, пази мълчание по въпроса какво е състоянието му. Само отговаря, че лежи в Правителствена болница…

Ваня ПАНКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40