Анастасия Балездрова

Оператор: Димитрис Кицикудис

За пореден път шествието по случай годишнината от събитията в атинската Политехника стана театър на сблъсъци между анархисти и полицията. Заловени бяха 50 души, а 15 от тях се очаква да бъдат арестувани. По информация от полицията в шествието са участвали 20.000 демонстранти.
Малко след 18:30 ч. част от демонстрантите започнаха да хвърлят димки и бутилки срещу полицейските сили, които бяха обградили сградата на американското посолство в Атина. Някои от тях успяха да хвърлят светлинни ракети в двора на дипломатическата мисия. Полицията отговори със сълзотворен газ. Според полицейски източници отцепили се от шествието анархисти са нападнали полицейски части с камъни, дървени пръчки, светлинни ракети и други предмети. За да ги спрат, полицаите са използвали химически газове. Сблъсъците са станали на две места, намиращи се в близост до района около посолството на САЩ.

Един мъж е приет в болница след като е бил ранен в крака от малка бомбичка на централната атинска метростанция Амбелокипи. Двама фоторепортери пък заявиха, че са били нападнати от полицаи на булевард Василисис Софиас, в резултат на което се счупил фотоапаратът на единия от тях.
Два часа по-рано група анархисти нападна студенти-членове на младежката организация на управляващата партия ПАСОК близо до централния площад Синтагма. Напрежението между тях спадна бързо, в резултат и на внезапния и пороен дъжд, който се изля над гръцката столица. След този инцидент полицията арестува 29 души, които по-късно бяха освободени.
Шествието, с което завършиха празничните прояви по случай 37-та годишнина от бунта на студентите срещу военната диктатура в Гърция започна рано след обяд с традиционното предаване на знамето на Атинската политехника, изцапано с кръвта на студентите, загинали при  героичните събития.
На кратката церемония пред историческата сграда бяха споменати имената на всички убити студенти. “Братя вие сте живи и ни показвате пътя”, извикаха в отговор днешните студенти в политехниката и потеглиха на годишното си шествие през центъра на гръцката столица до сградата на американското посолство. По пътя си из централните атински улици те скандираха: “Американци, убийци на народите”, “Политехниката е жива и ни кани за нови борби”, “Политехниката не беше празник, а революция и народна борба”, “Независимост и народно управление”, “Революциите не се поставят в музеи”, “Напред за политехниките на нашето поколение”.
Поройният дъжд не успя да прекъсне хода им, а когато наближиха посолството на САЩ младежите започнаха да скандират: „Вие тук, в това посолство  убихте нашите братя през 1973 г.”. Студентите, които носеха знамето на Политехниката положиха няколко червени карамфила на асфалта, коленичиха и запяха националния химн. Полицията допусна петима от тях да достигнат до сградата на американското посолство и да извикат лозунги в знак на протест за събитията от преди 37 години.
След тях премина шествието на Комунистическата партия. Организаторите следяха стриктно дългите редици от демонстранти и ги приканваха да се движат напред и след като преминаха пред посолството на САЩ заради страха от провокации.
Над 7.000 полицаи охраняваха центъра на Атина, сградите на държавните институции и американското посолство. Над гръцката столица кръжеше полицейски хеликоптер, който следеше хода на шествието.
Леки сблъсъци са били отбелязани и пред филиал на университета в Патра, който се намира в центъра на града. Напрежение е имало и в Солун, когато група младежи с прътове от знамена в ръце са се конфронтирали преди започването на официалното полагане на венци пред паметника в двора на Полутехническия факултет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40