Така изглеждаха старите рибари,на които им срутиха бараките край Ропотамо.

Добър вечер. Навън всичко е спокойно. Няма дори хора по улицата. Ще рече някой, че в България живеят туристи и то само от Западна Европа. Тишина, спокойствие. Нищо не предполага, че в България е нормално да живееш с 211 лв. Че данъците са два пъти по-високи от средната заплата. Че кучетата навън са с по-добър социален статус от българския гражданин. Че сме членове на ЕС само на хартия и т.н.

Абсолютното спокойствие е толкова плашещо, колкото и прекалената му липса. То показва апатията на гражданите. Ако до преди двадесет години е бродил призракът на комунизма, то днес тук броди духът на нихилизма.

Навярно поради този факт, министър Тотю Младенов се хвали, че пенсионната реформа в България трябва да бъде за пример на Европа, защото е минала без протести. Хвала на подобни изказвания. Запомнете ги, защото са много показателни.

Че реформа няма, така е. Няма и да има скоро, освен национализация на фондовете. С правителство, което предпочита да удря с палка, вместо да дава пари за обучение, няма какво да се очаква. Ако предишното правителство беше жалко, то сегашното е напълно некадърно. Народът ще си седи мирно, защото има лоши спомени от палки, полиция, доноси и подслушване. Навярно затова бяхме 150 души на пикника пред парламента, свикан заради темата за орязаните пари за образование. Някъде бях прочел, май във вестник „Капитал“, че в България протестиращите са с работно време- когато не са на работа, на училище и ако е хубаво времето. Ако са налице тези предпоставки, хората могат и да се замислят дали да протестират. Но понякога хубавото време не е стимул, след като можеш да се останеш вкъщи и да слушаш музика. Освен това вечерта ще погледнеш новините по телевизията, ще видиш някакви си студенти, които протестират без ясна визия за протеста и ще си кажеш, че е било добра идея да не си губиш времето на улицата. Наистина, това би било нормалната реакция, ако се следят последните събития.

В резултат, обаче, на всичко това, което не се случва, министрите говорят как тук сме за пример пред Европа (разбирайте кротки овце), как не трябвало да се кандидатства в Софийски университет (думи на Дянков), как нямало да сплашат никой с подскачането си (думи на Борисов) и още, и още.

В същото време акция „Хеликоптер“ гледа отвисоко големите палати на странно забогатели българи. Но, забележете, не им трябва на ДНСК хеликоптер, когато ще бутат дървени къщурки и бараки, които ползват рибарите по Ропотамо, за да се изхранват. Не, сега ДНСК гърми с топ по цацата. Именно по цацата, защото ги е страх от акулите в дълбоката вода. Затова няма да ги закачат, но могат респектиращо да пратят една бригада полицаи, за да премахват незаконните постройки, в които рибарите зимуват по време на риболов (и, които с улова си от Ропотамо зареждат Бургас).

И докато край Бургас летят греди и изчезва една цяла традиция, министър Тотю Младенов продължава да се изявява с опита си да защитава национализацията на пенсионните фондове, като ни приканва нас-гражданите- да проверим защо в Аржентина са чупили прозорци преди години.

Нека да бъде ясно нещо. Вярно, че излезе информация за това, че всеки пети българин е само с основно образование, но нека властимащите не правят на глупаци останалата част от населението. Не ми се слушат изобщо разни теории на правителството как ще сме по-добре и т.н. Това съм сигурен, че са го чували много хора през многото години на лъжи.

На избори щяло да се гласува само със син „X“. Това съобщава „24 часа“ относно предстоящите избори.

На избори вече ще се гласува само със знак “Х”, забранени са всякакви чавки, кръгчета или други знаци в полето срещу името на партията или кандидата. Не могат да се ползват никакви други средства за писане освен син химикал.

Явно палката като удря не боли много, защото нито тя, нито увеличението на данъците, таксите, храната, бензина, осигуровките и ниските заплати не станаха причина, за да кажат хората стига на всичко това. Единственото, което остава за израз на мнение е червеният химикал по време на избори. Не за друго, просто напук на изискванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40