В общото си писмо до известния с връзките си с анархистичните среди интернет портал Indymedia Герасимос Цакалос и Панайотис Аргиру, арестувани след поредицата от колети-бомби до посолства в Атина поеха отговорността за атентатите. Те отказаха да кажат каквото и да е пред прокурора след залавянето си в началото на месеца, но в писмото си до    Indymedia признаха, че са предали двата пакета с взривни устройства. Те бяха оставени в куриерски фирми в атинския квартал Панкрати с получатели посолството на Мексико и европейската институция Eurojust в Хага.

Пишат също, че пакетите, които полицията откри у тях са били адресирани до президентското жилище на Никола Саркози в Париж и до посолството на Белгия в Атина. Двамата задържани се самообявяват за „пленници на революционната война” и „горди членове на революционната организация „Конспирация на огнените ядра”. В текста на писмото заявяват още, че не съжаляват за нищо и поддържат всички манифести и акции на групировката, „както и тези, които ще се проведат отсега нататък и ще предизвикат гордост в нас”.  Цакалос и Аргиру завършват писмото си с предупреждението, че „нищо не е свършило. Войната продължава” и се подписват като „Конспирация на огнените ядра – Командоси Практика Теория”.

В отделно писмо третият задържан Харис Хадзимихелакис заявява, че поема политическата отговорност за участието си в групировката, поздравява „другарите градски партизани” Герасимос Цакалос и Панайотис Аргиру и се самокритикува за „случая в Халандри”, т.е. за разкритията в апартамента му, който според  полицията е скривалище – явка на организацията. „Заявявам, че се гордея за избора си да застана безкомпромисно в полигона на градските партизани до момента, в който държаният механизъм успя да завърже здраво ръцете ми и да захвърли тялото ми в един затвор  – на 23.09.2009 г.”.
Писмото продължава с думите: „поемам лично цялата отговорност (която така или иначе поех пред съдебните власти преди месеци) за грешката си от подготвително естество да пренеса дори и временно един механизъм в апартамента си, който като законно жилище, беше място на среща на различни хора, които нямаха нищо общо със случая”. В края на писмото си Хадзимихелакис твърди, че единствената причина, поради която досега не е заявил участието си в групировката е цената, която това заявление би имало за намесените в „случая Халандри”.
Делото срещу общо 13-те арестувани за участие в терористичната организация „Конспирация на огнените ядра” ще се разгледа на 17.01.2011 г. от апелативния съд в Атина.

2 thoughts on “„Конспирация на огнените ядра” призна за колетния тероризъм и предупреди, че следва продължение”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40