- Без Лого - https://bezlogo.com -

Бунтът в Тунис: протестите продължават,медийното мълчание също

[1]Заради ограниченията върху медиите в Тунис, не зная какво се случва точно в момент в град Сиди Бузид, където бе вдигнат бунт [2], заради липсата на работа и обръщане на внимание към този проблем от страна на правителството. Не зная дали полицията и включилата се армия в шестия ден от бунта, са разпръснали демонстрантите днес или не. Информацията е малко, главно от блогъри и от тях разбирам, че доста хора са в болница и се готви стачка срещу арестите на активисти през последните 7 дни.

Сигурна е информацията, че протестите се разпространяват в тунизийски градове, което означава, че страната е изправена пред нещо, което не се е случвало преди.

На следващото видео се вижда протест, а клипът е кратък и заснет набързо, очевидно скришом. Мястото на протеста не е известно, получих линка от автора на блога Egyptian Chronicles, която има връзка с някои от активистите в Сиди Бузид.

Според новини във Facebook, има готвени протести в редица тунизийски градове, както и в Европа, подготвени от активисти, опозиционни на президента Бен Али. Бе създадена страница “Усмихни се, ти не си от Сиди Бузид” [3], където бе качено видео от среднощни сблъсъци. Други видео клипове са пуснати в групата “Сиди Бузид е в ада” [4].

Видео от правителствената сграда в Кайруан:

И още едно видео, от неизвестно място:

В момента:

  • Опозиционният сайт Nawaat е получил писмо от полицай, който твърди, че пише от името на неговите колеги в знак на солидарност с протестиращите. Дали това е истинско писмо, още не се знае. Ако съдим по случаите в Египет с писма от армията до движението “6 април”, то трябва да се внимава с информацията.
  • Според Wikileaks Бен Али е болен от рак. Новината бе разпространена бързо и това дава сила на бунтовете.
  • Вестник “Ал-Ахрам” пише за Тунис [5], както и Al Jazeera [6] (добра публикация на Ларби Садики).