Иска ми се да можех да го кажа така ясно и разбрано. Надали обаче има нужда.

Повечето хора около мен поддържат Асанж. Не защото е безгрешен – не ми е известно някой да го вярва, дори най-слепите му поддръжници. А защото разбират, че без хора като него и каузи като неговата ще живеем в ада.

Други са срещу него. Не защото е изнасилил някого – също не ми е известно някой да го вярва, дори момичетата, които го обвиняват. А защото разбират, че с хора като него и каузи като неговата няма как те да живеят в рая, за сметка на това ние другите да живеем в ада.

Има обаче и едни трети хора. Които си задават въпроси от типа на “абе това не е ли наистина нарушаване на секретността, и престъпление”. Или “абе да не би американците просто да си пазят тайните, а не да го гони престъпно правителство, понеже е разкрил престъпленията му”… Към тези хора имам един простичък контравъпрос.

Мечката ака ли в гората?

Ака, глупости. Убедени ли сте? Да сте видели вие лично мечка да ака в гората? Еми като не сте видели, защо сте толкова сигурни?

Хубаво, не ходите по горите. Тогава защо се изказвате така компетентно? Да познавате някой, дето да даде показания под клетва, че е виждал мечка да ака в гората? Ако не, си затваряйте устата. Защото за лъжа се влиза в затвора. Ама ха!

Да ви е минавало през ума, че мечката може би излиза от гората, за да ака? Примерно на най-близкото шосе. Или поле. Или да се бухва в езерце сред гората, и да ака под вода насред него. Или да ходи да ака в къщичката на горския… Откъде сте уверени, че не го прави, като не сте я видели? Ето, че противоречите на фактите.

Знам, разбира се, какви са фактите. Мечката не ака в гората. Никога. Тя тайно се промъква нощем до най-близките къщи, влиза през комина и ака в тоалетната. И след това се измъква обратно… Глупости ли? И за обида се лежи в затвора, драги. Виждате ли ей тая група учени в ъгъла? Те са дошли, за да свидетелстват именно за това – че мечката ака тайно нощем в крайгорските къщи. Така че бъдете добри, и недейте влиза в затвора заради некомпетентостта си. Бъдете послушни, съгласете се, че мечката не ака в гората.

… Не, не съм любител на сарказма. Просто където разумът е безсилен, остават доста малко средства.

Това е и положението с Асанж. Той е ключово важен. Не защото е велик и уникален, а защото както съдят него, така ще съдят и следващите, разкрили корупцията и злоупотребата с власт на властниците. Защото напоследък всяка корупция и злоупотреба с власт се подпечатва с печат “Секретно”. Много удобен начин за запушване на усти е, в комбинация с този или онзи закон… Така ще бъдат съдени после другите от екипа на Уикилийкс, които бъдат заловени. После тези от Опънлийкс, и другите сходни организации. След това – “Ню Йорк Таймс”, “Гардиън” и прочее. Един по един – до един.

И ще има истинско междудържавно сътрудничество. Ние ще екстрадираме вашия човек при вас, вие пък нашия човек при нас. Винаги има за какво да ги осъдим. Солженицин за какво лежа по затвори, след като излезе от лагерите? За издаване на държавни тайни, естествено. Описване на засекретени държавни обекти… Изобщо, Съветският съюз има натрупан огромен опит във вкарването на разни неудобни хора по затвори. И в психиатрии. И в лагери, всъщност. Полезен опит, който май е време да се използва…

Какво ли щеше да направи Оруел, ако беше жив? Не знам. Не ми се мисли.

Знам, че аз трябва да направя нещо. В смисъл, нещо много по-съществено от това да пиша възмутени изречения в никому ненужен блог. Има ситуации, в които писането има стойността на духовна мастурбация. От значение е единствено действието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40