Скоро след мощната обществена реакция, последвала „изтичането“ на хиляди дипломатически грами от американските посолства по света, в родното Интернет пространство се появи уебсайт, чиято мисия е склонна с тази на WikiLeaks.Началната страница на BalkanLeaks посреща потребителите с указания как безопасно да предоставят информацията, с която разполагат. Авторите на сайта гарантират, че тя ще бъде публикувана, след като бъде проверена.

„Ние сме дълбоко убедени, че не сме сами в тази битка. Има много хора, които искат да променят Балканите и ние им подаваме ръка“, казват те.

Неизвестен „доброжелател“ е предал на Balkanleaks.eu договорите за газови доставки между „Овергаз“, „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“. Открито е и доказателство, че меморандумът за АЕЦ „Белене“ е подготвен от човек, косвено свързан с „Риск инженеринг“.

Откриваме още справка за бившия зам-шеф на антимафиотите Иван Иванов – Рилски, казаното от бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за срещата на Румен Петков с братя „Галеви“, както и доклада на ДАНС, предоставен преди повече от година на Бойко Борисов от Алексей Петров.

BalkanLeaks е в начален етап от своето развитие и вероятно тепърва името на сайта ще бъде свързвано с „изтичания“ на класифицирана информация. Разследване на news.bg показва, че има голяма вероятност зад проекта да стои българският разследващ журналист Атанас Чобанов, който живее във Франция.

Сайтът се хоства на същия сървър, на който се намират личния сайт на журналиста и страницата на „Биволъ“ – негов съвместен проект с колегата му от „Дарик“ Асен Йорданов.

http://balkanleaks.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40