Навръх Нова година се подготвя безпрецедентна мащабна международна полицейска акция, с която да се ударят двата най-големи виртуални пиратски сайта у нас – arenabg.com и zamunda.net. В операцията са включени и ченгета от Интерпол. Причината – сървърите на сайтовете са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави, като две от тях са в Централна Европа, а една – в северната част на континента.

Очаква се спецакцията да бъде проведена буквално до дни и най-късно до финишира до края на януари 2011 година. След нея повече във виртуалното пространство у нас няма да съществуват сайтовете Замунда и Арена. В края на миналата седмица на централната страница на най-големия тракер у нас Арена се появи и съобщение, в което се намеква за предстоящите събития.

„Скъпи приятели, за пореден път нашия сайт е застрашен. Голяма е вероятността в скоро време да бъде проведена поредната атака срещу нас. Ние сме готови и този път да отстояваме правото на всекиго за свободно споделяне на информацията.

Не се учудвайте, ако някой ден сайтът Арена не се зареди. Нека това не ви притеснява. Въпрос на дни или дори часове е да „изгреем“ отново. От нова дестинация, или ако се наложи, с ново име. И така толкова пъти, колкото се налага. За да ни има!“ – пише в Арена.

Другият тракер – Замунда, който се води собственост на арабин, засега запазва мълчание, макар че неофициално също е предупреден за скорошното му спиране. Още в края на април тази година киберполицай №1 у нас Явор Колев каза, че двата сайта ще бъдат затворени.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да дръпнат шалтера на торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им. Този вариант обаче би имал краткотраен ефект. Сайтовете поддържат резервни копия на цялото си съдържание и е въпрос на няколко часа да заработят отново от друга държава.

Другият по-драстичен метод е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net. Този номер беше приложен и върху скандалния сайт Уикилийкс. Домейнът им в org беше отнет от доставчика на услуги в САЩ, като оправданието беше заради нарушения от страна на Джулиан Асандж и неговите последователи. Вероятно същата тактика ще бъде приложена и спрямо родните пирати. Което ще остави българите без филми точно през почивните дни около Нова година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40