27-ми декември 2010 година – … Жителите на предградието на Алжир, Диар Ел Барака са гневни.
Сблъсъците между представители на полицията и на местните жители започна вчера рано сутринта (26.12.2010).
„Започнахме да крещим от гняв в пет часа сутринта. Полицията пристигна и започна бунтът“, казва млад бунтовник. 10 часа е. Младите хора подпалиха гуми. Полицията получава подкрепления. Някои от отговорите на полицията подпалиха фитила. Младите хора пушеха от гняв. Те са готови да се бият.

Полицията блокира трите входа на квартала. Камъни се хвърлят и от двете страни. „Това е невероятно! Полицията ни нападнаха с камъни. Ние си искаме правата. Така че, защо са тези репресии?“ Казва с изненада един млад бунтовник, увил главата си с палестинска кърпа. Полицията се противопоставя на … деца. Те успешно отстояват за момента. Полицията отвръща на щурма. Децата бягат. И паника. Жителите са разтревожени. Накрая остана повече страх, отколкото вреда. Момчетата не бяха арестувани. Това не успокоява съзнанието на бунтовниците. „Петима души бяха арестувани и няма повече от 20 ранени сред жителите на квартала и полицията“, заяви Рашид Боудина, член на комисията по преместване на жителите на града Диар Ел Барака. Възрастта на арестуваните е между 22 и 42 години.
Първоначалните сведения, събрани на мястото на инцидента са били за арестуването на девет души. „Има четири деца, които по-късно са освободени“, казват те.
.. „В нашият град повече от 2200 семейства са натъпкани в 700 жилища“, членовете [на комисията по настаняване] чакат официален отговор от страна на администрацията. Нищо не се задава. „Чакаме от юни миналата година и ще видим докъде това очакване ще ни доведе,“ Вчера(26.12.2010), голяма операция по преселване е направена от службите на wilaya на Алжир. Тя е засегнала около 1600 семейства (1586), обитаващи гета и неформални селища.
.. Служители на полицията се виждат по покривите на домовете, които заплашват да се свлекат. Те изстрелват в тълпата дъжд от камъни. Те не правят разлика във възраст или пол. С прилагането на закона и сигурността започна порой от оскърбления за жителите на града. Последните отговарят с лозунги срещу правителството. Бедността изписва кървави линии по стените на порутени къщи. Къщи от две стаи приютяват между две и три семейства. … На входа хората са групирани по семейства. Но броят на полицаите е по-висока от тази на гражданите. Семействата включват кандидати за социални жилища и такива жертва на национална трагедия. „Имаме данни за молбите за жилища, датиращи от 1982 година. Баста! Така че, полицията да спре да лъже хората“, извика един от тези граждани.
Жилищни бунтове могат да забият камбана на общите социални бунтове. Схватката, които се разрази в Бараки следва примера на тези от кварталите Palmiers, Bachdjarrah и Glacière.

Алжир е буре с барут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40