Ужасяващи разкрития за косовския премиер Хашим Тачи! В доклад на Съвета на Европа се твърди, че Тачи е оглавявал мафиотска организация. Замесен е в убийства и търговия с органи. В негови ръце била и търговията с хероин.

Два дни след парламентарните избори в Косово последваха разкритията, предизвикващи ужас: премиерът Хашим Тачи е оглавявал мафиотска организация в края на 90-те години. Замесен бил в търговия с органи, поръчкови убийства и други тежки престъпления, се казва в публикувания вчера доклад на Съвета на Европа. Западните страни знаели за престъпленията, но ги игнорирали, поради което били съучастници.

Звучи като филмов сценарий, но не е…

Косовското правителство отхвърли доклада като неоснователен и клеветнически и заплаши, че ще предприеме юридически мерки срещу него. Едва в понеделник Тачи се самообяви за победител на първите парламентарни избори в Косово след обявяването на независимост от Сърбия. Срещу партията му бяха повдигнати обвинения в големи изборни манипулации.

Мафиотската организация на Тачи, според информация на британския вестник „Гардиън“, отвличала по време на войната в Косово сръбски пленници през албанската граница и ги убивала там. От труповете им били изваждани органи за трасплантиране, които били продавани на черния пазар.

Състоящата се очевидно от членове на Армията за освобождение на Косово /АОК/ организирана престъпна група освен това се е занимавала активно с контрабанда на оръжие и дрога из Източна Европа. „Тачи е контролирал търговията с хероин през последното десетилетие“, пише „Гардиън“, като се позовава на доклада на Съвета на Европа.

И сръбското радио Б-92, също така позовавайки се на доклада на извънредния пратеник на Съвета на Европа Дик Марти, съобщи за търговията с органи, започнала непосредствено след войната в Косово през месец юни 1999 година.

Улики за търговията с органи имало в Косово още в началото на десетилетието, но международните органи не предприели нищо за разследването им. Официално докладът на Марти ще бъде представен в Съвета на Европа утре.


По следите на зловещите престъпления

Повод за разследванията на сръбските власти, както и на Дик Марти става книга от бившата главна прокурорка на Хагския трибунал Карла дел Понте, излязла през 2008 година. В книгата „В името на обвинението – моето издирване на военнопрестъпници“ швейцарската юристка пише, че през 2004 г. обвинението на трибунала се е занимавало и с твърденията за търговия с органи на сръбски цивилни лица.

В главата за войната в Косово Дел Понте пише за отвличанията на около 300 сърби от членове на АОК в Северна Албания през 1999 година. Там членове на АОК изваждали органите. Поради недостатъчни доказателства обаче следствени действия не последвали. Властите в Косово отхвърлили обвиненията на Карла дел Понте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40