Пред съдия-следователя се изправи днес заловеният преди два дни Михалис Николопулос с обвинение за участие в терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”. Източници от съда съобщиха, че той отказал да говори и заявил, че не признава процедурата, след което бе изпратен в ареста.

Според някои сведения въпросите на съдия-следователя са били свързани с колетните бомби, които бяха разпратени от членове на организацията в началото на ноември.

Михалис Николопулос е един от подсъдимите в процеса, който започна на 17 януари в женския затвор в Коридалос срещу общо 13 младежи за участие в групировката „Конспирация на огнените ядра”.

В момента на залавянето му полицаите откриха у него един пистолет Glock, два пълнителя, една ръчна граната, един химикал с внедрена камера, портфейл със знака на полицията, ключове и един мобилен телефон.

Малко след залавянето на младежа полицията съобщи, че провежда разследване в къща в столичния квартал Неа Халкидона. Един от намерените ключове показа по-късно, че 23-годишният Михалис Николопулос е живеел там.

Въпреки че според някои информации в къщата не са били намерени оръжия, експлозиви или други находки, които са свързани с дейността на „Конспирацията на огнените ядра” полицейското разследване продължава.

Членове на службата за борба с тероризма смятат, че къщата в Неа Халкидона е била наета от лица, които имат връзка с групировката веднага след като са напуснали предишната явка в атинското предградие Халандри, където бяха ценни находки. Един 32-годишен мъж, който се представил за треньор по фитнес наел къщата и подписал договора за срок от три години.

В същото време полицията търси сведения за лицето, което е било с Михалис Николопулос до момента на неговото залавяне. Антитерористите не изключват възможността това да е бил човекът, наел къщата и дори предполагат, че може би е един от останалите трима издирвани за участие в терористичната организация.

Срещу тях и заловения Михалис Николопулос бяха издадени заповеди за арест във връзка с пакетите-бомби, които бяха разпратени на 1 ноември 2010 до чужди посолства в Атина, но и държавни сгради в Италия, Германия, Франция и Холандия.

Усилията на полицията са съсредоточени в залавянето на останалите членове на групировката, поради опасенията от ново терористично нападение през следващите дни. Службата за борба с тероризма издирва поне още един апартамент, където смятат, че членовете на организацията крият оръжие и експлозиви, които са използвали по време на последните си акции.

В Коридалос процесът срещу 13-те обвинени за участие в „Конспирацията на огнените ядра бе прекъснат за пореден път. Подсъдимите не се появиха в залата, тъй като продължават да протестират срещу решението на съда да не се прави звукозапис на заседанията и да продължи практиката на задържане на личните карти на хората, които искат да присъстват.

Вчера се явиха само половината от назначените от съдебния съвет защитници на подсъдимите, които провеждат гладна стачка. Един след друг те отказваха да поемат защитата на младежите, като се позоваваха на служебни задължения, семейни причини и здравни проблеми. Отсъстващите изпратиха писма с подобно съдържание.

Подсъдимите също изпратиха писмо, с което информираха, че няма да присъстват на делото, докато не се изпълнят техните искания.

Малко преди съдът да прекъсне отново едва започналото заседание, за да назначи нови служебни адвокати, отказалите се напуснаха залата. Една от майките на подсъдимите започна да ръкопляска и се обърна към тях с думите: „Благодарим ви много. Изпълнихте дълга си към хора, които просто искат да бъдат спазени техните конституционни права”.

Съдебният съвет се оттегли и когато се завърна председателката обяви имената на третите поред служебно назначени адвокати, след което прекъсна делото за понеделник. Тогава думата поиска бащата на един от подсъдимите и въпреки че не му бе дадена успя да попита съдийката Варела „дали който и да е гражданин на тази страна има правото да предопредели изхода от делото”.

Председателката на съдебния съвет, която не искаше да влезе в диалог с него все пак отговори „разбира се, че не”. Тогава бащата я информира, че това е направил в изказването си по телевизията депутат от крайно дясната партия ЛАОС. Отговорът, който получи беше, че това не засяга по никакъв начин съда и неговата преценка.

Малко по-късно бе обявено, че съдът е постановил протоколите на делото да бъдат предадени на прокуратурата и на атинската адвокатска колегия, с цел да се задвижат наказателни и дисциплинарни производства срещу адвокатите, които отказаха своите назначения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40