Според последния доклад на USDA (Министерството на земеделието на САЩ) около 15 процента от семействата в САЩ – 17.4 милиона или приблизително 50 милиона хора – се оказаха твърде бедни миналата година, за да осигурят добра храна за децата и за себе си. Изследването установява, че повече от една трета от тези семейства с около един милион деца са гладували редовно.

Броят на семействата, класифицирани като „несигурни по отношение на храната” според Министерството на земеделието, което провежда помощната програма с талони за храна, се е утроил в сравнение с 2006 г. преди настоящата икономическа криза, която предизвика почти двуцифрова безработица в страната. Тъй като по-голяма част от хората не желаят да признаят, че имат проблем с осигуряването на храна за семействата си – особено когато в тези семейства има деца – несигурността по отношение на храната се изчислява чрез анкетни въпроси за прескачане на редовно дневно ядене или бързо привършване на талоните за храна, комбинирани със сравнения на доходите на семействата с цените на хранителните продукти.

Единствената причина за съществуващата несигурност по отношение на храната в САЩ – най-големият производител на земеделски и хранителни продукти на планетата – е липсата на пари. Бедността в страната нарасна бързо през последните три години – според изследванията, 50 милиона хора в САЩ живеят под границата на бедността, която силно подценява дохода,нужен за покриване на основни нужди.

Като подчертава значителното неравномерно разпределение на хранителните ресурси между семействата в САЩ, докладът на Министерството на земеделието отбелязва, че средното семейство с добро материално положение харчи 33 % повече за храна, отколкото средното семейство със същия размер и състав, живеещо на прага на бедността.

В съответствие с политиката на правителството на Обама за намаляване на задълбочаването на социалната криза, Зам.министърът Кевин Конканън – който предостави разглеждания тук доклад на обществеността – обяви гордо, че последното изследване на глада в САЩ показва „стабилизиране” на проблема в сравнение с миналата година. С други думи, броят на гладуващите през 2009 г. не надвишава този през 2008 г. – като че ли това представлява някакъв „прогрес”, а не едно зациклено постоянно ниво на социална мизерия, невиждана в САЩ през последните 40 години.

Според Конканън докладът демонстрирал надежда, тъй като броят на гладуващите не е нараснал – въпреки рязкото повишаване на безработицата в САЩ от 9 милиона през 2008 г. до 14 милиона през 2009 г. Той отдава това на програмата за раздаване на талони за храна и други федерални програми. „Този доклад подчертава от какво критично значение за семействата в САЩ са федералните програми за подпомагане с храна” – заяви той.

Броят на граждани на САЩ, получаващи талони за храна по Програмата за подпомагане изхранването на населението (SNAP) е нараснал до 42,4 милиона. Още един милион деца получават безплатен субсидиран обяд в училище и около 400,000 бременни жени и кърмачки получават мляко, краве масло, яйца и други хранителни продукти по програмата WIC. В общи линии, в около една четвърт от семействата в САЩ има поне един човек, който получава талони за храна или е включен в друга програма за облекчаване на кризата с храната. Но около 43 % от семействата без сигурност по отношение на храната не участвуват в нито една от цитираните три помощни програми.

Независимо от положителната оценка на правителството на Обама относно резултатите от тези програми, налице е сериозна причина за приемане на твърдението, че Конгресът ще намали допълнително настоящите хранителни програми – вече определено недостатъчни за посрещане на нарастващите социални нужди. Законът за изхранване на децата предстои да бъде преработен тази година: версията на Сената реже 2 милиарда от програмата за раздаване на талони за храна, за да покрие увеличаващата се цена на училищните безплатни обеди – тоест, те става за сметка на храната за децата вкъщи. Преди няколко месеца удължаването на срока за получаване на помощи за безработица за дългосрочните безработни беше финансирано частично пак чрез орязване на субсидиите на програмата за раздаване на талони за храна.

В едно общество, което претендира за сериозно отношение към цената на човешкия живот и бъдещото на децата си, наличието на 50 милиона гладуващи хора – включително 17 милиона деца – би следвало да се приеме с тревога. Като се вземат предвид хвалбите на САЩ за способността да изхрани цялата планета, безразличието към нарастващия глад в страната е национален скандал.

Но в САЩ от 2010 година новините за глада са ограничени в кратки съобщения на вътрешните страници на вестниците (А21 във Вашингтон Пост, нищо в Ню Йорк Таймс) и липсват от вечерните телевизионни новини, занимаващи се надълго и нашироко с годежа на принц Уилям.

Докладът за глада в САЩ предлага друго мерило за социалната безотговорност, алчност и откровена жестокост на финансовата аристокрация на САЩ, вторачена в увеличението на вече и без това безсрамните си по размери тлъсти банковите сметки и авоари, вместо да се замисли за облекчаване на масовото страдание на хората в най-богатата страна на света.

Конгресът на САЩ започна работа в понеделник, а в четвъртък предстои дискусия на високо ниво между Обама и лидерите на Демократичната и Републиканска партии. Хранителната криза няма да намери място в тези дискусии. Единственият глад, който ще бъде дискутиран, е бездънната стръв на богатите за осигуряване на още по- голямо богатство за себе си.

Администрацията на Обама и републиканците в момента преговарят с Демократическата партия за удължаване на искането на дясното крило за продължаване на намалението на данъците за богатите, въведено от Буш. А това намаление на данъците за богатите ще лиши бюджетните доходи със 700 милиарда през следващото десетилетие – или със 70 милиарда на година: повече от стойността на всички федерални хранителни програми, взети заедно.

Междувременно Обама хвали председателите на създадената от него Комисия за намаляване на дефицита за предложенията за налагане на драстични намаления за социалните програми за възрастни хора и за бедните – за снижаване на данъците за богатите и корпорациите – за увеличаване на данъците за работещите граждани на САЩ. Белият дом, управляващата класа на САЩ и медиите неуморно изтъкват, че гражданите на САЩ са живели досега в разточително лекомислие над средствата си и следва да приемат живот с намалени и променени потребителски навици.

Управляващият елит на САЩ и двете политически партии са безразлични към нарастването на глада и лишенията сред населението на страната. Фанатиците на идеологията на „свободния пазар” вероятно приемат тези социални злини като нещо положително, тъй като гладните работници ще са готови да приемат каквато и да било работа, независимо от надниците и условията. Те ще внимават и самоограничават желанията си.

Управляващата класа на САЩ създава условия за експлозия отдолу, каквато всичките й слуги от политическата върхушка, профсъюзите и медиите няма да бъдат в състояние да предотвратят. Най-наложителната задача на засегнатата страна днес е да се направи нужното да се придаде политически характер на раждащото се движение за икономическа справедливост. Първата практическа стъпка в това отношение е създаване на Партия за социално равноправие.


www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=21967

Превод: Бл. Дончева
23.11.2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40