Над 300 последователи на движението „Не на пътните такси – не плащаме” се събраха днес на пътя Атина – Коринт до Елевсина. Мъже, жени и младежи на всякаква възраст вдигнаха бариерите пред касите и осигуриха безплатното преминаване на шофьорите на леките автомобили, автобусите и камионите, които преминаваха от там.

За поне около час и половина освен непрекъснатия писък от алармите на бариерите в района се чуваха звукове на клаксони, някои от които доста весели, като след победа на футболен мач.

Участниците в инициативата раздаваха листовки с информация на шофьорите, които им отговаряха с вдигнати в знак на победа пръсти и окуражителни призиви като „с вас сме”, „не плащаме пътни такси” и „касите по пътищата са незаконни”.

С листовката организаторите искаха да информират своите съграждани, че не са задължени да плащат пътни такси, както и как да преминават през касите за събиране на пътни такси без да плащат.

„Днес сме тук, за да заявим пред цяла Гърция, че не плащаме пътни такси. Искаме да бъде поставен край на този харач, който са ни наложили държавата и мултинационалните частни фирми. Отказваме да плащаме и заявяваме тяхната незаконност и нашето право да се движим свободно по пътищата по силата на член 5 от гръцката конституция. Упражняваме точно това наше право и в същото време информираме шофьорите, че те могат да направят същото и утре и вдругиден, като им раздаваме информативни материали и вдигаме бариерите, за да преминават свободно” каза за GRReporter 28-годишният Константинос Димитриадис, един от координаторите на движението в област Атика.

Малко след началото на акцията на касите в Елевсина пристигнаха около 20 камиони, чиито силни клаксони предизвикаха ентусиазма на участниците в протеста.

Ангелика не плаща пътни такси едва от месец, но се стреми да информира колкото може повече хора за инициативата.

„Днес вдигаме бариерите в цялата страна, от Солун до Каламата. Нямаме намерение да продължим да плащаме такси за пътища, които или още се строят и не изпълняват европейските условия, или за вече готови пътища, за които обаче сме заплатили вече няколко пъти и продължаваме да плащаме”.

Не е никак трудно всеки от нас да се възпротиви на това и да заяви, че няма да плаща повече. Искаме да дадем кураж на хората, да ги убедим, че това е възможно. Както виждате, полицията се намира тук, но не може да направи абсолютно нищо”.

Действително, в района бяха пристигнали няколко полицейски коли, а присъствието на полицаите беше дистанцирано и дискретно.

В брошурите, които раздаваха на преминаващите шофьори от движението бяха описали начина, по който могат да преминават през пътните каси без да плащат такси. „Призоваваме съгражданите си да не се впускат в безсмислени разговори със служителите, които се опитват да ги забавят нарочно. Да отблъсват бариерата напред, като да отварят врата и после да преминават свободно с автомобилите си” пише в листовката. „Ако не можем да вдигнем бариерата и служителите на касите не я отварят можем да подадем оплакване за незаконно задържане и възпрепятстване на транспорта”.

Около час след започването на протеста дългият конвой от колите на участниците се насочи към касите на автомагистрала Атики одос, където ги очакваха местни жители-участници в движението, и после продължиха към касите в Афиднес на магистралата Атина – Ламиа. След края на акцията им касите заработиха с пълна пара.

В общогръцката акция бяха отворени бариерите на всички каси в цялата пътна мрежа на страната. Според програмата, публикувана в електронната страница на движението се очаква гражданските комисии в различните райони да провеждат акции по места почти всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40