Интервю на Игнасио Рамоне с президента на Република Еквадор

На 30 септември 2010 г. най-големият полк на полицията в Кито въстана срещу президента Рафаел Кореа, който провежда дръзки прогресивни реформи в Еквадор. Опитът за преврат взе 8 жертви и 275 ранени, но не успя.

Кито, Еквадор

Окачествихте опита за убийство на държавния глава като преврат. Защо смятате, че е преврат, а не бунт на полицаите?

Скъпи Игнасио, не само аз, но и ибероамериканските страни на последната си среща на върха в град Мар дел Плата (Аржентина) осъдиха „държавния преврат от 30 септември в Еквадор“. По този въпрос няма никакво съмнение. Само сляп човек би го отрекъл. Само корумпираната преса, която не търси истината, а иска да навреди на правителството, се съмнява в това. Ако ние кажем бяло, те ще кажат черно, за да нанесат щети на правителството. Всъщност дори според латиноамериканската политическа социология един бунт на въоръжени сили се смята за държавен преврат.

Злоупотреби се с доверието на полицаите – предадоха им невярна информация за закон, който в действителност ги облагодетелства, както признават сега. Но делегациите, които ни изпращаха за разговори, все казваха „Не сме чели закона“. Обяснявахме им и си отиваха доволни.

Отзад обаче имаше истинска конспирация, целяща да разклати правителството. Полицейският полк в Кито, който се разбунтува, не искаше увеличаване на заплатите, а отхвърляше нашето разследване за нарушения на човешките права и не приемаше прехвърлянето на транспорта към местните власти. „Смърт на комунистите“, „Вън Куба и Венецуела“, „Да живее Лусио Гутиерес“ [1] викаха по наш адрес. Бяха планирали към тях да се присъединят въоръжените сили, но те не ги последваха. Искаха да изкарат хората на улицата, но не успяха. Опитаха се да организират студентите, но едва две или три училища в Гуаякил излязоха. Организираха грабежи…

Как да се разбира това, че в осем сутринта полицията обявява стачка и в девет вече има масови грабежи в Гуаякил? Ясно е, че е имало подбудители. Опитаха се да окупират някои канали на телевизията, завзеха летището. После, въпреки упражненото насилие, веднага поискаха амнистия за всички размирници. Опозицията, събрана в един хотел в Кито, вече празнуваше падането на правителството… Когато аз бях в плен. А по-сетнешните информации на разузнаването ми разясниха, че всичко е било планирано три седмици по-рано. Това, което обърка плановете им, беше, че отидох в полка в Кито и бях пленен. Идеята им беше да предизвикат хаос в продължение на два-три дни, докато правителството падне. Няма никакво съмнение, че беше опит за преврат, конспирация.

Не ви ли се струва, че е било непредпазливо да отидете в полка и да се опитате да ги убеждавате?

Не си представях, че са толкова войнствено настроени. Аз съм ходил много пъти в полицейски и военни казарми, на събрания на селяни, индианци, там, където има конфликти. В името на прозрачната демокрация, която практикуваме. Президентът на републиката обяснява, търси общото, информира. Не си представяхме, че е политически капан.

Някои хора казаха, че президентът е бил непредпазлив, вие току-що го казахте. Представете си, държавният глава, и като такъв – началник на полицията, отива в една полицейска казарма и това било непредпазливо? Трябва да превъзмогнем тези неща в Латинска Америка. Други казаха, че съм влязъл в устата на вълка. Кой вълк? Отидох да разговарям с полицаите, които обявиха стачка (според информацията, която получихме, и в това нашето разузнаване се провали), защото не бяха разбрали закона, който ги облагодетелстваше. И както съм правил и друг път, отидох лично да разговарям с тях. Още щом пристигнахме обаче, разбрахме, че е политически капан. Посрещнаха ни с безмерен гняв. Хвърлиха по нас сълзотворна бомба и в началото не можахме да влезем. Но си казах, че това ще да е някой екстремист. Случвало се и друг път – има пет хиляди души съгласни, но пет несъгласни хвърлят сълзотворна бомба, няма заради това да пренебрегнем петте хиляди. Върнахме се и тогава ни позволиха да влезем. Вече бяха получили инструкция, че щом президентът е там, трябва да го хванат. Блокираха колите ни, влязохме и си дадохме сметка, че става въпрос за нещо различно. Викаха „Смърт на комунистите“ и т.н. Дадохме си сметка, че е политически капан.

Животът Ви беше ли в опасност в онзи момент?

В онзи момент може би не толкова, но в полицейската болница – да. По едно време се опитаха да проникнат на третия етаж. Там се бяхме, да речем, подслонили, не намирам точната дума… Бяхме там като в последно убежище. Защото, когато ме закараха в полицей­ската болница (след като ме бяха ранили), обградиха болницата, за да не можем да излезем… Тогава моята охрана ме заведе на третия етаж, най-сигурното място, и затвориха вратата. Сигурността ми беше ограничена, с мен имаше 4-5 души, готови да жертват живота си за президента. Превратаджиите се опитваха да разбият вратата и да влязат, тогава поисках един пистолет, за да се защищавам… макар че не знам да стрелям, но пък нямаше да се оставя да ме застрелят така лесно тези кръвопийци. Почув­ствахме, че животът ни е в опасност и когато се опитаха да ни освободят. Светлините угаснаха, започна престрелка и чувахме куршумите над главите си.

За какво си помислихте тогава?

Всички запазиха спокойствие. Аз мислех по-скоро за евентуалните жертви от страна на цивилни, военни и полицаи. Бях много огорчен, не само от себе си. Може би и възмутен, защото не очаквах това от полицията. Въпреки че ставаше въпрос за малка част от нея, полицията е една от институциите, които най-много подпомогнахме.

Помислихте ли си, че Гражданската революция може да приключи с убийството на държавния глава?

Мисля, че никой не е незаменим, но всички сме нужни. Разбира се, физическото ми премахване щеше да е силен удар срещу Гражданската революция… но това са големите предизвикателства. Гражданската революция не зависи от един човек, тя трябва да продължи и съм сигурен, че ако аз бях изчезнал физически, веднага щяха да излязат хиляди граждани да поемат щафетата.

Имате ли впечатлението, че наистина сте разполагали с голяма народна поддръжка?

Разбира се. Това показват и анкетите. Знаем една от големите си грешки, която винаги сме признавали и се стараем да поправим, и мисля, че общото събрание на Съюза за държавата [2] от 15 ноември е решителната крачка, за да я поправим окончателно. Ние стигнахме до властта през януари 2007 практически благодарение на спонтанната реакция на гражданството. За разлика от Ево Моралес в Боливия, който беше водил дългогодишна борба в социалните движения и разполагаше с базова структура. За разлика също от Уго Чавес във Венецуела, който имаше зад гърба си движението „Пета република“.

Ние обаче стигнахме до властта без движение и нашето предизвикателство е да изградим такава структура с политическия капитал, който имаме, да я превърнем в организирана структура, която да не позволява съвсем малки групи да разклащат правителството, както на 30 септември. Бяхме прекалено заети, не го направихме. Не поради липса на желание или на разбиране, знаем, че това е необходимост. Липсваха ни средства, не можахме да направим повече в обстановката, която наследихме в страната, но ще го направим.

Дори без такава структура обаче десетки хиляди хора излязоха на улицата с риск за живота си. Не можете да си представите, Игнасио, с каква бруталност си служеха превратаджиите. Банди маскирани мотоциклетисти стреляха във въздуха, обстрелваха линейки, биеха и влачеха по улиците гражданите… Но въпреки това гражданите продължаваха да излизат. И не само в Кито, а навсякъде из страната, също и в чужбина, пред нашите посолства. Беше една многостранна реакция, още повече че правителството не разполага с добре организирано движение, способно да се мобилизира.

Бяха ли бунтовниците във връзка с армията, беше ли тя замесена?

Ние сме под заплахата на една постоянна конспирация, тъй като тези хора знаят, че не могат да ни победят чрез урните, и тъй като част от опозицията идва от армията… Това е срам за тази институция, като случая с Лусио Гутиерес, един полуграмотен военен, жаден за власт, но с връзки в армията. Откакто разбраха, че няма да победят чрез избори, стратегията му винаги е била да проникне в армията и полицията. И това е от години.

Армията се оказа по-професионална, с повече чувство за отговорност, и го казвам с болка – с по-малко корупция от полицията. Един от детонаторите на тази конспирация, която включи и полицията, беше нашето разследване за нарушенията на човешките права от полицията, както и прехвърлянето на транспорта към кметствата. Транспортът носи доходи, много пъти нечестни, на някои корумпирани полицаи. Това го няма в армията, военните живеят от заплатата си. Те знаят, че им удвоихме заплатите, на полицаите също. Много от тях обаче дори не знаят колко получават, защото доходите им идват от другаде. Ние се борим против това. На конспираторите им е било по-лесно да проникнат в Националната полиция и да я манипулират. Още от идването ни на власт го правят, в армията също, но тя се оказа по-солидна, по-професионална.

Замесена ли е някаква чужда сила?

Нямаме никакви доказателства. Напротив, Държавният департамент на САЩ прояви голяма солидарност с нас. Но когато дойдохме на власт, разузнаването ни, цели части на полицията зависеха от посолството на САЩ. Пълна зависимост, то погасяваше разходите за разследване, даваше хонорари, двойни заплати… Прекъснахме тези контакти, които се провеждаха дори без знанието на правителството на САЩ и някои дори без знанието на посолството. Знаем със сигурност, че в САЩ действат групи от крайната десница, фондации с гръмки имена, които заговорничат срещу нашето правителство, дават прикрито пари, финансират опозицията и заговорниците.

Обади ли ви се президентът Барак Обама, за да изрази своята солидарност с Вас?

Да, много любезно от негова страна.

Разкрихте ли водачите на преврата?

Манипулираните – да, полицаите, които бяха използвани, без да си дават сметка – двама офицери и един редови член на полицията, които са били главните водачи. Струва ми се, че и тримата се крият някъде. За редовия знам със сигурност, че е избягал. Но повтарям, били са използвани, без да си дават сметка, имало е, разбира се, и съзнателно участвали в заговора.

Но какво имаше отзад? (…) Седмица преди това Лусио Гутиерес, кубинският антикастрист Карлос Алберто Монтанер и полковник Марио Пасминьо, който беше директор на военното разузнаване и когото изгонихме, защото беше на заплата на ЦРУ, се срещнали в Маями. Можете да прочете изявленията им. Събрали се с корумпирани банкери, избягали от страната, на които им взехме предприятията. И вероятно те са финансирали преврата.

Там говорят ясно – за да се приключи със социализма на ХХI век, трябва да се унищожи Рафаел Кореа. Така че не вярваме в случайности, тези изявления бяха направени седмица преди 30 септември и после Лусио Гутиерес напусна страната. Това са истинските подбудители. Вижте изявленията на един депутат на Гуриерес, сутринта на 30 септември той пророкува: „Президента ще го линчуват полицаите“. Записът е на разположение. Братът на Гутиерес – Хилмар, ръководеше охраната на Народното събрание, полицаите се подчиниха на него, а се опълчиха на правителството. Те дърпаха конците и го направиха добре. Трудно е да се докаже това на процес, но елементарната логика сочи доказателствата.

Случайно ли е, че се проведоха серия преврати в страните от Боливарския съюз на народите от Америка (ALBA)?

Не е случайност. Ясно е, че това са опити за преврат, целящи разклащане на правителствата, които провеждат политика на истински промени. За латиноамериканската олигархия, за най-реакционните кръгове и ястребите в САЩ демокрацията в Латинска Америка е добра, докато те не кажат, че трябва да се смени. Демокрацията въобще не ги интересува. Единственото, което искат, е да не загубят привилегиите си, да запазят властта си. Затова прогресивните страни в региона, тези, които правят истински промени, трябва постоянно да понасят заговори като тези във Венецуела през 2002 г., в Боливия през 2008 г., в Хондурас (успешен преврат) през 2009 г. и проваления в Еквадор през 2010 г.. Всички те са нетипични преврати. Може би най-близкият до типичните преврати бе този в Хондурас. По-рано държавните преврати, както знаете, ставаха, когато един генерал идваше със своя батальон, сваляше президента и взимаше властта. Това сега е невъзможно, поне в Латинска Америка, затова трябва да го маскират с други форми. Оттам тези „нетипични“ преврати. Спомнете си, че във Венецуела ги нарекоха „народни протести“ и съобщиха, че президентът си бил подал оставката, пуснаха по телевизията снимки, че привържениците на Чавес били стреляли… А беше точно обратното. И създадоха климат на напрежение в страната. Така маскират превратите.

(Със съкращения)

- Превод от испански Венко Кънев

Бележки под линия

[1] Предишният президент на Еквадор.

[2] Съюз за държавата (Alianza PAIS) (Горда и суверенна родина – Patria Altiva I Soberana) е политическото движение на президента на Еквадор Рафаел Кореа, основано на 19 февруари 2006 г., със социалистическа ориентация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40