В САЩ от 1930 до 1970 година лавинообразното разрастване на работните места във високотехнологичните отрасли за сметка на нискотехнологичните води до утрояване на реалните доходи на населението от около 14 хиляди до близо 42 хиляди долара. Америка става символ на технологичното столетие, а символ на последната технологична революция в САЩ става Силициевата долина в Калифорния – люлката на цифровите електронни устройства. Цифровата революция, започнала през 70-те години с първите полупроводникови чипове с висока степен на интеграция, обещава още по-зашеметяващи придобивки от вече осигурените от ядрената енергетика и нефтохимията. Коренът на думата „дигитална“ идва от дума, която означава „цифра“, но и „пръст“. Цифрите от нейното развитие получават най-най-богатите, а пръстът – среден – остава за стоящите и чакащи да ги поръси нейният златен дъжд.

Среден пръст за средните доходи на средния американец

Дигиталната революция от 70-те години на миналия век е очебиен факт. През последните 40 години на ХХ век пазарът на интегрални схеми се увеличава стократно. Днес всеки втори чип в света е произведен от американска фирма, а отрасълът изработва 75% от целия износ на високотехнологични продукти на САЩ. Мнозина очакват, че това новооткрито златно находище за американската икономика ще доведе до ново рязко повишаване на доходите на населението през този период, както става през предишните 40 години. Това наистина става, но вече не за цялото население, а за една много малка част от него. Положението е същото като в печално известната приказка от времето на Златната треска за богатия и бедния, които открили златна мина. Накрая за богатия останало златото, а за бедния – шахтата. Така и всичко спечелено през периода на дигиталната революция и глобализацията остава за горния 1% от най-богатите в Америка, а за останалите 99% остава едно голямо нищо. Едновременно с това логично се задълбочава социалното разслояване – неравенството в САЩ е сред най-високите в страните с високи доходи – сравнимо с това в страни със средни такива като Русия и Турция. Независимо от различните тълкувания, изследователи от всички страни на идеологическия спектър признават, че през последните 20-30 години неравенството в доходите в САЩ е най-високо в „богатия свят“ и нещо повече – в САЩ то се увеличава най-бързо. Расте броят на бездомните и разчитащите единствено на социални помощи. Затворите в САЩ пращят по шевовете. Растящите цени на здравеопазване и образование продължават да изяждат все по-свитите семейни бюджети. Считаният за извоюван осемчасов работен ден все повече се отдалечава в миналото.

Целта на грабежа

Алчността е само част от обяснението за големия грабеж на произведеното от американския работник. Другата част следва да търсим в особената роля на САЩ в света на богатите. САЩ е глобалният жандарм и социалното неравенство е жизнено важно за неговата върхушка. То гарантира, че икономически все по-притесненото население ще участва все по-малко в политиката и обратно – огромната концентрация на свободни пари в горния 1% финансира „демократичното“ узаконяване на всеки нов пладнешки обир чрез кандидати, които предпочитат да бъдат в горния 1%, вместо да служат на останалите 99%.

А. Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40