ТОВА БЕШЕ важна реч, която не биха отрекли дори бащите основатели на САЩ. На 21 януари 2010 г. Хилари Клинтън произнесе слово за свободата в интернет пространството. Като разкритикува държавите, които поставиха електронни бариери, за да спрат достъпа на населението до определени части на световните мрежи [и] заличиха някои думи, имена и изрази в резултатите на търсачките, държавният секретар повтори мотото на президента Барак Обама: Колкото по-свободно циркулира информацията, толкова по-силни са обществата.

Прекрасна реч. Подобно обаче на добродушната душа, на която, след като са ѝ откраднали телефона на улицата, призовава за възстановяване на смъртното наказание, Клинтън стана жертва на интернет пирати… и на 30 ноември 2010 г. обяви намерението си да даде под съд организацията на Джулиан Асандж. За какво престъпление? За това, че разкрива, освен всичко останало (вж. карето по-долу), и факта, че Клинтън е поискала от дипломатите си в ООН да шпионират служителите на организация­та и, доколкото е възможно, да се сдобият с биометричните им данни, пароли и др., Уикилийкс застрашил „международната общност“.

Много бързо гневни коментатори от всички политически течения се втурнаха в телевизионните студия, настоявайки негодникът да бъде премахнат (Боб Бекел по „Фокс Нюз“), да бъде преследван като терорист (Питър Кинг от Комитета за вътрешна сигурност) и дори да бъде смятан за вражески боец подобно на затворниците в Гуантанамо (Нют Гингрич).

Създавайки Уикилийкс, Асандж възнамеряваше да разкрие заговори, тайни споразумения между управляващите, грижливо прикривани от обществото. Добре му помогнаха… В дните непосредствено след публикуването на дипломатическите доклади Китай блокира достъпа до сайта му. Американското правителство препоръча на студентите да не споменават сайта в блоговете си, а военновъздушните сили забраниха да се посещават сайтовете на Ню Йорк Таймс, Шпигел и Гардиън, които препечатаха въпросните данни.

Четирите основни банкови оператори в интернет отказаха паричните преводи към организацията му. Така Visa, Mastercard, Bank of America и PayPal разкриха истинската си същност на инструменти на американската външна политика, отбеляза Асандж. Без да каквото и да било законно основание PostFinance, банковият филиал на швейцарските пощи, закри сметката на австралийския хакер.

Tableau Software – сайт за визуализация на данни, цензурира дори най-обикновено обобщаващо представяне на тези „изтичания“ на информация. А Amazon, доставчик на хостинг за интернет сайтове, защитен от закона, който го предпазва срещу данни, на които не е автор, закри акаунта на Уикилийкс. Тъй като организацията вече беше наела сървъри от друг доставчик на хостинг услуги, а именно френската OVH, в Париж министърът на цифровата икономика Ерик Бесон (натоварен няколко месеца по-рано със задачата да защитава националната идентичност на родината на Волтер) поиска от Генералния съвет по индустрия, енергетика и технологии възможно най-бързо да посочи с какви средства да се преустанови хостингът на сайта във Франция.

И EveryDNS – оператор на домейни, който се занимава с локализиране на адресите на интернет сайтовете в мрежата – премахна от списъка името WikiLeaks.org. Бяха използ­вани всички слабости на интернет (точки на централизация, зависимостта от САЩ) и всички методи за принуда, които „борците за свобода“ в мрежата, макар и действащи понякога на принципа на лъжливото овчарче, бяха предсказали още преди години. Отъждествяването на вестоносеца с дявола продължи, като в Швеция му бяха отправени обвинения в изнасилване, които Асандж отрече и определи като политически мотивирани. Започна едно смешно преследване, за да бъде принуден австралиецът, заминал за Южна Англия, да свидетелства. Ако Обединеното кралство го екстрадира в Швеция заради тези обвинения, дали пък тя няма да го екстрадира в САЩ заради публикуването на документите на Държавния департамент? Все по-шумната сага изстреля основателя на Уикилийкс сред личностите на годината в класацията на списание Тайм.

След като организацията беше сведена до една-единствена фигура, оставаше само да се докаже, че този съмнителен индивид не е достоен за нито една от свободите, които твърди, че защитава. Това поставя и ключовия въпрос. Публикувайки дипломатическите доклади, предадени му от американски войник (пиратът вероятно е анализаторът Брадли Манинг, затворен и изолиран от май 2010 г., който заради това обвинение може да получи петдесет и две години затвор), дали Уикилийкс действа в полето на журналистиката, или на шпионажа? За да бъде осъден по закона за шпионажа, на процеса трябва да се докаже недобросъвестността на обвиняемия. В случая на Уикилийкс това ще бъде лесно, твърди в Уолстрийт Джърнъл (9 декември) неоконсерваторът Гейбриъл Шонфелд. Усърдието, с което представителят на Държавния департамент Филип Дж. Краули изтъкна, че Уикилийкс не е медийна организация, целеше да подготви почвата за наказанието. Ако Уикилийкс е най-обикновен шпионин, осъждането му няма да накърни свободата на пресата. По всичко изглежда, че с тези действия Асандж си е поставил конкретна политическа цел, допълни Краули, и смятам, че по тази причина не може да бъде смятан за журналист.

Тази странна концепция за „аполитичната“ журналистика вече беше изпробвана по време на процеса за секретните документи на Пентагона (Pentagon Papers). През 1971 г. военният анализатор Даниел Елсбърг предаде на Ню Йорк Таймс секретно проучване от седем хиляди страници, което фотокопирал и изнесъл от Пентагона, доказващо, че администрацията на Джонсън системно е лъгала не само американското общество, но и Конгреса, относно войната във Виетнам. Опитите на правителството да цензурира публикуването му достигнаха дори до Върховния съд, който в крайна сметка се произнесе в полза на свободата на печата.

Оттогава лъжите започнаха да добиват все по-големи размери. Благодарение на лъжливи доказателства САЩ нахлуха в Ирак. Според Вашингтон пост между 1996 г. и 2009 г. броят на документите, класифицирани в САЩ като „секретни“, се е увеличил от 5,6 милиона на… внушителните 54,6 милиона.

LE MONDE DIPLOMATIQUE

- Превод Марта Иванова


Какво научаваме

Много коментатори уверяват, че разкритите от Уикилийкс доклади не съдържат нова информация. И все пак, сред публикуваните до този момент документи на американските дипломати има и няколко находки.

- В Нигерия петролната компания „Шел“ се хвали, че има свои хора във всички важни министерства. Фармацевтичната компания „Пфайзер“ наела детективи, които да следят федералния прокурор по делото за клиничните тестове на „Трован“, в Кано, които причиниха смъртта на няколко деца.

- Заявявайки на американския посланик в Париж намерението си да се кандидатира за президент, Никола Саркози намекнал за необходимостта Франция да преживее период, подобен на този на Рейгън и Тачър. Ръководители на социалистите също са посещавали кабинета на посланика.

- Хилари Клинтън се притеснява от дълга на САЩ към Пекин: Как да преговаряме от позицията на силата със собствения си банкер?

- През 2009 г. Нова Зеландия е възстановила напълно сътрудничеството си в шпионажа със САЩ, дискредитирано през 1985 г. от политиката на правителството на Дейвид Лонги срещу ядрените оръжия.

- САЩ си сътрудничат с правителството на Уганда, но се страхуват да не би съюзникът им да извърши военни престъпления.

- Частната военна компания „Блекуотър“ е заобиколила германския закон, за да изнесе бойни хеликоптери за Афганистан.

- Американското посолство в Москва е лобирало в полза на „MasterCard“ и „Visa“ в контекста на новите руски закони за банките.

- Във връзка с разследването, поверено на сър Джон Чилкот относно войната в Ирак, британците уверяват Вашингтон, че са предприели мерки за защита на американските интереси.

- Американското посолство в Мадрид е запознало испанското правителство с френския закон „HADOPI“ срещу незаконния пренос на данни в интернет, за да му послужи за пример.

- Малко вероятно е Владимир Путин да не е бил в течение на подготовката за отравянето на бившия агент Александър Литвиненко. Русия била подкупила свидетели, за да възпрепятства екстрадирането на трафиканта на оръжие Виктор Бут в САЩ.

- САЩ, използвайки една юридическа хитрост, продължават да складират забранените касетъчни бомби, но Обединеното кралство си мълчи.

- Посланикът е категоричен: свалянето от власт на 28 юни 2009 г. на Мануел Селая в Хондурас действително е било държавен преврат.

- Държавният департамент иска да научи доколко се приемат генно-модифицираните организми в Африка, и кои са слабостите и възможностите за подобряване на телекомуникационните инфраструктури на континента.

- Информатор на посолството в Пекин посочва, че проникването на хакери в системата на електронната поща на Гугъл е било ръководено от политическото бюро на Китайската комунистическа партия.

Както и…

- Подробностите около петролна схватка между италианската компания ENI и правителството на Венецуела.

- Маневрите при преговорите в Копенхаген за климата: двустранни споразумения, шпионаж, кибервойна…

- Списъка с инфраструктурите в чужбина, смятани за „критични“ от Държавния департамент на САЩ. Във Франция в него се включват няколко фармацевтични лаборатории и презокеанските телекомуникационни кабели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40