Над 300 подписа събраха в началото на месец декември ученици от математическата гимназия в Кюстендил, решили да изразят несъгласието си със случващото се в лавката, намираща се в бившия училищен стол. В момента тя е отдадена на частен наемател, а договорът изтича през 2012 година.
Недоволството сред учениците се заформя още през изминалата вече 2009-2010 учебна година, основните причини за което са: злоупотреба с монопололно положение – постоянното покачване на цените на предлаганите стоки (по-високи в сравнение с пазарните), съмнителната хигиена и използването на неприемлив език от страна на търговеца пред учениците, някои от които идват от намиращото се в същата сграда начално училище.
Учащите се оплакаха и от еднообразието на предлаганите храни. След приемането на „Наредба за здравословно хранене“ за продажба в училищните лавки бяха забранени редица стоки без да се осигури работещ стол за здравословни ястия, който да разнообрази менюто. Едно от слабите места на горепосочената наредба поражда вече ширещото се сред децата в училище разбиране – „ако не мога да си купя вафла в училище, то в магазина отсреща мога”.
Конкретен повод за започване на подписката станаха поредните промени в таксуването на закуските. Вярващи, че имат правото да изразяват мнението си по въпроси, които се отнасят до училището им, учениците стартираха инициатива „за намаляване на цените или затваряне на стола“ в гимназията. Събраните в кратки срокове подписи с имената на близо половината възпитаници дадоха бърз резултат.
На среща между представители на ученици и родители, директорът и наемателят беше постигнато съгласие за намаляване на немотивирано завишените цени, подобряване на хигиената и реда в лавката, за което да следят и дежурни екипи от ученици. Очаква се още голямото междучасие, когато масово се хранят учениците, да се увеличи от 20 на 30 минути.

Участник в събитията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40